Hlavní obsah

Jsi sexy rozhodčí, která všechny rozpálí. Po oplzlých příspěvcích už svoje fotky neukáže

Traduje se, že rozhodčí by neměl být příliš vidět. Pokud tomu tak je, utkání by mělo mít klidný průběh. Jenže jí tohle absolutně nehrozí. Ne proto, že by Emanuela Rustaová do utkání zasahovala nepřesnými verdikty, ale proto, že je ženou, na kterou při sledování zápasu vždy chtě nechtě sklouzne zrak. V případě albánské sudí se ale podle jejich slov obdiv a náklonnost mužů mění v obtěžování a sexistické urážky. Situace došla tak daleko, že musela zamknout svůj instagramový účet.

Foto: Profimedia.cz

Emanuela Rustaová je uznávanou mezinárodní rozhodčí.

Článek

Ve čtvrtek byla Emanuela Rustaová vybrána jako hlavní rozhodčí k řízení kvalifikačního duelu Ligy mistryň mezi Sportingem Lisabon a Realem Madrid. Pyrenejská derby jsou vždy vypjatá, protože rivalita mezi Portugalskem a Španělskem je historickou záležitostí. Rustaová odpískala celkem osmadvacet faulů, což je dost i na souboje o záchranu v italské lize… Rozdala pět žlutých karet. Opravdu se nehrálo v rukavičkách, ovšem albánská sudí zápas ukočírovala. Pro úplnost: ženský Bílý balet utancoval v prvním duelu dvojzápasu venku výhru 2:1. Rozhodnutí padlo až v šesté minutě nastavení.

Jeden střet mezi tradičními rivaly už pískala. V základní skupině loňského ročníku nejprestižnější soutěže, i mezi ženami, řídila gólový večer mezi Barcelonou a Benfikou (4:4).

Foto: Profimedia.cz

Albánská rozhodčí Emanuela Rustaová se s hráčkami Sportingu (vlevo) a Realu Madrid nemazala.

Emanuela Rustaová je ale odkojená basketbalem. K fotbalu se dostala až na vysoké škole. Jako studentce tělesné výchovy se před ní otevřela možnost stát se rozhodčí. S novou zálibou začala mezi dětmi, aby se přesunula mezi ženy. Kvalita soudcování ji pomohla k historickému zápisu ve své zemi. Stala se vůbec první ženou, která rozhodovala zápas albánské Superligy mužů.

„Asociace albánských rozhodčích se vždy zaměřovala na propagaci žen, takže můj případ není náhoda ani konec procesu. Doufám, že není daleko den, kdy budeme čtyři ženy rozhodovat zápasy té nejvyšší mužské kategorie,“ vyslovila přání. „Přestože se jedná o převážně mužské prostředí, cítím se respektována a oceňována za práci, kterou v oboru dělám. Pokud z obou stran platí profesionální vztah, a já sama jsem korektní, objektivní a obětavá, nechybí mi pomoc od kolegů nebo asociace,“ poznamenala Emanuela Rustaová.

Albánka dosáhla milníků ve světě rozhodčích i navzdory překážkám, které musela zdolat. Ne však na fotbalovém trávníku, kde si počíná naprosto suverénně. Většina z nich pocházela od médií nebo fanoušků, kteří ji hodnotili spíše jako ženu než jako rozhodčí. Mužská část populace neslintá nad jejími výkony, ale nad tělem…

„Měli by se zaměřit více na moji profesionalitu než na ostatní věci,“ postěžovala si Rustaová pro mezinárodní tiskovou agenturu AFP.

Podle svých slov už je unavená titulky jako: Jsi sexy rozhodčí, která všechny rozpálí.

„Rozhodčí přece není otázkou pohlaví, ale soutěže. Pro správná rozhodnutí je potřeba dokonale znát pravidla hry, ale také mít fyzickou kondici a velkou schopnost koncentrace,“ zdůraznila žena, která ráda navštěvuje posilovnu.

Dříve byla hodně aktivní na sociálních sítích, kde zveřejňovala své fotografie v bikinách a vystavovala své vysportované tělo. Aniž by po tom toužila, chlípníky vyprovokovala k nechutnostem, až musela zavřít svůj instagramový účet kvůli množství sexistických zpráv.

Od toho razantního kroku si slibuje větší respekt ke svým výkonům na hřišti a méně oplzlých komentářů pod svými fotkami.

Související témata: