Hlavní obsah

Bez Schicka! Hašek v nominaci vynechal útočné eso, jedou Kliment a Kinský

Aktualizováno

Česká fotbalová reprezentace oznámila nominaci pro říjnová utkání doma s Albánií (11. října) a s Ukrajinou na azylové půdě v Polsku (14. října). Hlavní trenér Ivan Hašek vynechal útočníka Leverkusenu Patrika Schicka. Naopak ukázal na olomouckého snajpra Jana Klimenta, který vládne ligovým střelcům, a na post gólmanů vzal dva nováčky - Antonína Kinského ze Slavie a plzeňského Martina Jedličku.

V nominaci fotbalové reprezentace chybí Patrik Schick. Potřebuje doléčit šrámy, vysvětluje Ivan HašekVideo: Sport.cz

Článek

Statistik by přitom nad absencí Schicka ve výběru jen nechápavě kroutil hlavou. Forvard německého Leverkusenu je s bilancí 42 zápasů a 20 gólů jednoznačně nejproduktivnějším plejerem, kterého současný nároďák může využít. Schickovy výkony na zářijovém srazu měly sice k ideálu daleko, podle Haška má jeho vynechání ale jinou příčinu.

„S Patrikem jsme mluvili. Využije přestávku na vyléčení šrámů, které ho limitovaly, aby se dostal do top formy. Bylo poměrně jednoduché to s ním vyřídit. Je rozumný a ví, že pauza mu může jen pomoci,“ vysvětloval kouč reprezentantů.

Nominace fotbalové reprezentace na říjnový sraz
Brankáři
Martin Jedlička (Plzeň, 0/0)
Antonín Kinský (Slavia, 0/0)
Matěj Kovář (Leverkusen, 5/0)
Obránci
Vladimír Coufal (West Ham, 47/1)
Tomáš Holeš (Slavia, 31/2)
Ladislav Krejčí (Girona, 15/3)
Matěj Ryneš (Sparta, 1/0)
Martin Vitík (Sparta, 3/0)
David Zima (Slavia, 22/1)
Jaroslav Zelený (Sparta, 12/0)
Záložníci
Václav Černý (Rangers, 18/6)
Lukáš Červ (Plzeň, 2/0)
Lukáš Kalvach (Plzeň, 5/1)
Alex Král (Espanyol, 41/2)
Ondřej Lingr (Slavia, 20/1)
Lukáš Provod (Slavia, 24/3)
Tomáš Souček (West Ham, 74/14)
Pavel Šulc (Plzeň, 6/2)
Útočníci
Tomáš Čvančara (Mönchengladbach, 7/1)
Adam Hložek (36/2)
Jan Kliment (Olomouc, 5/0)
Jan Kuchta (Midtjylland, 2/0)
Vasil Kušej (Mladá Boleslav, 2/0)
Tomáš Chorý (Slavia, 8/2)

Schickova absence otevřela dveře do národního týmu Janu Klimentovi. Olomoucký útočník oblékne dres se lvíčkem na prsou po sedmileté pauze. A není důvod dlouze zdůvodňovat, proč se tak stane. „Má životní formu, je čas, aby v repre byl. Je to typ hráče, který může kdykoliv rozhodnout zápas,“ tuší Hašek. Kliment v současném ročníku za osm zápasů vstřelil devět branek. V síti skončí prakticky vše, do čeho kopne. Logicky tak vládne tabulce ligových kanonýrů.

Kromě Schicka chybí ze stabilních reprezentantů také Robin Hranáč. Explzeňský stoper se zatím v německém Hoffenheimu trápí. Kouč Pellegrino Matarazzo jej po dvou nepovedených poločasech doslova odstřelil, v posledních třech duelech se 24letý obránce nevešel ani do nominace.

„Potřebuje čas na adaptaci. Věřím, že brzy začne nastupovat a bude pilířem sestavy Hoffenheimu,“ doufá trenér reprezentace.

Hašek ukázal na dva nováčky, podobně jako na minulém srazu oba do brankoviště. Jedničkou zůstává Matěj Kovář z Leverkusenu, pozici dvojky zaujme Antonín Kinský ze Slavie, ač se objevil i ve středeční nominaci týmu do jednadvaceti let. A-mužstvo jej tak přetáhne o patro výše. Role trojky připadne Martinu Jedličkovi z Viktorie Plzeň.

„Chtěli jsme mít naprostou jistotu. Abychom měli tři nejlepší brankáře v zemi v případě, že se něco přihodí. Kinský je jeden z top gólmanů u nás. Realizační tým výběru do jednadvaceti let počítal s tím, že se to může stát. Jedlička pojede jako trojka,“ řekl Hašek.

Šéfovi reprezentační lavičky se tuze zamlouvá forma Adama Hložka, jehož pozvánka mohla jen těžko minout. „Prokazuje kvalitu, prosazuje se střelecky. Čím více bude hrát v klubu, tím více se bude lepšit a dostávat více prostoru i u nás,“ plánuje Hašek. Pro doplnění, 22letý útočník za poslední dva duely v Hoffenheimu vstřelil tři branky, tedy o jednu víc než za 36 zápasů v nároďáku. Ve čtvrtek například sám rozhodl o vítězství v Evropské lize nad Dynamem Kyjev (2:0).

Jak v 11. října proti Albánii, tak o tři dny v duelu s Ukrajinou se repre musí snažit o jediné. Podat diametrálně odlišný výkon než při zářijovém propadáku v Gruzii (1:4). „Gruzie se nesmí opakovat,“ zmínil Hašek již poněkolikáté za poslední měsíc. A jeho budoucnost v případě, že dojde k další ostudě? „Pracujeme, náš úkol je jasný. Dostat se na mistrovství světa,“ mlžil trenér nároďáku.