Hlavní obsah

Berbr přechází do protiútoku. Podal trestní oznámení na Fouska

Aktualizováno

Předseda Fotbalové asociace ČR Petr Fousek a místopředseda Jiří Šidliák čelí trestnímu oznámení, které podal bývalý místopředseda Roman Berbr. Oba funkcionáři v prohlášení na webu FAČR uvedli, že o tom mají informace pouze z médií. O kauze dnes jako první napsal server inFotbal.cz. Podle iSport.cz zaslal Berbr 11. září oznámení na Městské státní zastupitelství v Praze, které vyhodnotilo podnět jako trestní oznámení.

Foto: Sport.cz, Sport.cz

Roman Berbr u plzeňského soudu

Článek

Muž, který sedí na lavici obžalovaných, přechází do protiútoku. Bývalý dlouholetý místopředseda FAČR Berbr, kterého soud v červnu uznal vinným ze zpronevěry peněz Plzeňského krajského fotbalového svazu, podle médií podal trestní oznámení na Fouska se Šidliákem kvůli zpronevěře, přečinu porušení povinnosti při správě cizího majetku a zločinu zneužití postavení v obchodním styku. Kauza by se měla týkat marketingové smlouvy mezi STES, který je dceřinou společností FAČR, a společností Sport Invest Marketing.

„Trestní oznámení od člověka jako Roman Berbr by bylo vskutku bizarní. S následky jeho působení se fotbal potýká dodnes,“ reagoval Fousek. „Fotbalovou asociaci čekají příští rok volby do výkonného výboru a předvolební boj od některých skupin už běží naplno. Je vidět, že někteří lidé se stále nesmířili s tím, že český fotbal před třemi lety pokračování starých pořádků odmítl, a rádi by je vrátili,“ uvedl Fousek.

Berbr mluvil o vině obou funkcionářů už na jaře během výslechů u soudu. Právě u něj upozornil na to, že Fousek s Šidliákem ukončili tehdy stávající smlouvu se Sport Investem a vzápětí uzavřeli novou. „Tihle tady budou kázat o morálce? Mám podezření, že tato dvojice úmyslně vyvádí peníze z FAČR a STES,“ uvedl tehdy Berbr u soudu v Plzni.

Fousek se Šidliákem jeho slova odmítli. „Roman Berbr je nepravomocně odsouzený v kauze ‚Šváb‘, před soudem stojí i kvůli kauze ‚Dezinfekce‘ a společnost STES ho před časem zažalovala kvůli neoprávněnému vyplacení odměn v řádech milionů korun. Měl by se tak soustředit spíš na své kauzy,“ řekl Šidliák.

„Vypořádáním nevýhodných smluv z doby minulého vedení včetně těch se společností Sport Invest se opakovaně zabýval a zabývá výkonný výbor FAČR i další orgány asociace. Neporušili jsme ani české zákony, ani předpisy FAČR, natož abychom cokoliv zpronevěřili,“ prohlásil místopředseda asociace.

Výkonný výbor měl však jednání obou současných čelných funkcionářů podrobit ostré kritice. Nespokojenost s tímto jednáním dal najevo i šéf Slavie Jaroslav Tvrdík.

Sport.cz se nedávno Fouska na aktuální stav ohledně smluv se Sport Investem tázal. „Nechci polemizovat o tom, že některé věci byly podány manipulativně. Například proto, že se jedná o vypořádání staré kauzy z dob našich předchůdců, kterou jsme nahradili se stejným subjektem novou smlouvou, a proto ani na některé věci nebyla vypisovaná výběrová řízení. Výkonný výbor tu kauzu řeší, zadal některým svým orgánům, aby k ní předložily stanoviska. Až bude vše dořešeno, bude s tím hnutí seznámeno,“ reagoval Fousek.

Berbr byl v letech 2013 až 2020 místopředsedou FAČR a od roku 2011 do roku 2020 členem výkonného výboru FAČR. Do roku 2020 byl také šéfem Plzeňského krajského fotbalového svazu a působil v představenstvu STES. V červnu soud uznal Berbra vinným ze zpronevěry peněz Plzeňského krajského fotbalového svazu. Vyměřil mu podmíněný tříletý trest s pětiletou zkušební lhůtou, dvoumilionový finanční trest a zákaz výkonu funkce statutárního orgánu v obchodní korporaci na dobu tří let. Verdikt není pravomocný.

Berbr byl obžalován s dalšími lidmi také za korupci při ovlivňování fotbalových zápasů. V tomto bodu byl osvobozen.

Související témata:
Trestní oznámení