Hlavní obsah

Barcelona při demolici v El Clásicu našla nového hrdinu

Když jako třináctiletý žáček poprvé vstoupil do slavné akademie La Masia, o něčem takovém asi snil. Nebo spíš určitě. Brankář fotbalistů Barcelony Iñaki Peña v pětadvaceti letech konečně zažívá, jak chutná důvěra od trenéra v milovaném klubu. Splatil ji vychytanou nulou v sobotním souboji s Realem Madrid (4:0). „Byl naprosto fantastický,“ smekl kouč Hansi Flick.

Foto: Susana Vera, Reuters

Brankář Iñaki Peña (ve žlutém) slavící vítězství Barcelony s Laminem Yamalem (vpravo). Na snímku také záložník Pedri

Článek

Jasně, nejčerstvější El Clásico nabídlo řadu příběhů, které fandy Barcelony zahřejí u srdíčka. Parádní výkon nestárnoucího forvarda Roberta Lewandowského, který rivala setnul dvěma údery v rozmezí tří minut. Premiérovou trefu megatalentovaného Lamina Yamala, jemuž bude brzy ležet u nohou celý fotbalový svět. Jenže to, že tahle dvojice v zápasech s Realem může zazářit, se asi dalo očekávat.

Ale pohádka, kterou napsal Peña? Tu by si nevysnil ani leckterý knihomol, který si libuje ve světě fantasy a neskutečných zápletek.

Španělský gólman byl před sezonou v brankářské hierarchii jasným číslem dva. Marc-André ter Stegen měl místo v brankoviště předplacené. Aby ne. Zkušený borec, ostřílený velkými zápasy. Reprezentant. Proti němu Peña.

25 let, 18 odchytaných zápasů v nejvyšších soutěžích. Šest během hostování v tureckém Galatasaray, zbytek za Barcelonu, když bylo zrovna třeba za kolegu zaskočit. Tohle úplně nevoní jako životopis borce, který by měl znemožnit hvězdy slavného Realu Madrid.

Jenže pak přišlo vážné zranění ter Stegena. Barcelona musela lovit na trhu volných hráčů, neboť se tak stalo po uzávěrce přestupů. Narychlo brnkla zkušenému Wojciechu Szczesnemu, který kývl a po letním konci kariéry oprášil rukavice. Ale mezitím už se Peña dostal do pohody a Poláka mezi tyče nepustil.

I tak ale čelil trenér Flick před týdnem otázkám, zdali před důležitými souboji s Bayernem a Realem nevsadit radši na novou akvizici. Už jen kvůli tomu, že Peña ještě nikdy v životě nechytal v zápase, který by se El Clásicu alespoň blížil prestiží.

„Ne. Nemám důvod cokoliv měnit. Pozice jedničky je jasně daná,“ odvětil kouč.

Barcelona s odchovancem v zádech zdolala Bayern (4:1) a vyklepla i Real. Z velké části díky Peñovi.

Pro některé nepříliš známý gólman zneškodnil dva samostatné úniky Kyliana Mbappého, bez potíží kryl i pokusy z dálky. Křečovitá snaha Realu o vypáčení zámku na jeho svatyni byla marná.

„Získal spoustu sebevědomí. Při šancích Mbappého si počínal jako házenkářský brankář,“ chválil portál Sport.es, jenž brankáři Barcy udělil známku devět na desetibodové stupnici.

„Odchytal fantastické utkání. Tenhle večer si bude stoprocentně pamatovat,“ chválil český gólman Tomáš Vaclík ve studiu stanice Nova Sport.

„Je třeba ho pochválit, nezapomenout na jeho pomoc. Byl skvělý,“ doplnil trenér Flick.

A co na to sám odchovanec, který svému klubu pomohl ke důležitému triumfu a nově šestibodovému náskoku na čele tabulky?

„Brutální. Mám ohromnou radost, fakt si náš fotbal užívám,“ radoval se.

Pokud bude dále předvádět podobné výkony, bude v tom moct pokračovat v pozici jedničky.

Související témata:
  Teplice - Bohemians dnes 13 : 00
20241027T13 : 00:00+0100
Teplice vs. Bohemians
Teplice vs. Bohemians
Teplice
Bohemians
  Slavia - Dukla dnes 15 : 30
20241027T15 : 30:00+0100
Slavia vs. Dukla
Slavia vs. Dukla
Slavia
Dukla
  Ml. Boleslav - Karviná dnes 15 : 30
20241027T15 : 30:00+0100
Ml. Boleslav vs. Karviná
Ml. Boleslav vs. Karviná
Ml. Boleslav
Karviná
  Plzeň - Sparta dnes 18 : 30
20241027T18 : 30:00+0100
Plzeň vs. Sparta
Plzeň vs. Sparta
Plzeň
Sparta