Hlavní obsah

Asi nevěděli, že je to exhibice pro děti! Stále soutěživí Figo a Abidal si kopli s českými nadějemi

„No tak chytej!“ ozvalo se areálem žižkovské Pražačky poté, co v brance stojící Patrik Berger nedosáhl na přesně mířenou střelu k tyči od Luíse Figa. „Já podepsal smlouvu, že musí dát gól,“ usmívá se bývalý český záložník. Na druhé straně zase útočníky v čele s Janem Kollerem deptal agilní Eric Abidal. I tak vypadalo úterní dopoledne, kdy se legendy světového fotbalu promíchaly v rámci Grassroots Festivalu do týmů s dětmi z hlavního města.

Splněný sen malých fotbalistů. V Praze si zahráli zápas po boku Luise Figa, Erica Abidala a českých hvězdVideo: Sport.cz

Článek

Do jednoho mančaftu se k mladým fotbalovým nadějím postavili právě Patrik Berger, Jan Koller a s nimi Vladimír Šmicer a Karel Poborský. V partě v bílých rozlišovácích figurovali kromě Figa a Abidala ještě Aljoša Asanovič a česká reprezentantka Simona Necidová.

Zatímco v týmu s tuzemskými internacionály se v brance vystřídali Berger a Šmicer, jasnou jedničkou druhého mančaftu byl od úvodního hvizdu Abidal. Bývalý francouzský obránce a dvojnásobný vítěz Ligy mistrů s Barcelonou rozhodně nechtěl dopustit nějakou ofenzivní smršť. Vybíhal na centry, naskakoval na obrovitého Kollera, aby mu sebral míč z hlavy a odvrátil hrozící nebezpečí.

„Asi mu nikdo neřekl, že je to exhibice pro děti. Možná chtěl být muž zápasu, nevím. Je to trochu divné, děti by měly dávat co nejvíce gólů. Ale myslím, že i tak si to všichni užili,“ líčí Berger.

„Eric nechtěl pustit gól, byl zaťatý. Spíše jsme nahrávali dětem, aby si užily pocit z branky, ale moc jsme jich nedaly. Hlavně, že jim to něco dalo, že viděly ikony,“ doplňuje Koller.

Sám 45letý Abidal, jehož konec kariéry poznamenaly vážné zdravotní problémy v podobě nádoru na játrech, se prý vždy snaží užívat si momenty, kdy vleze na hřiště. „Měl jsem nějaké dobré zákroky, ale nakonec soupeř dal nějaké góly, takže v pohodě,“ prohodí člen stříbrné francouzské reprezentace z MS 2006.

V poli pak za „bílé“ vládl 51letý Portugalec Figo, držitel Zlatého míče 2000, vítěz Ligy mistrů s Realem Madrid a španělský šampion s Realem i Barcelonou. Využíval rychlých výhozů od Abidala, často se snažil o individuální průniky či rychlé narážečky. První gól utkání vstřelil po drzém průchodu středem obrany soupeře. „Víme o něm, že nechce prohrávat. Je vidět, že je to pořád velký profík,“ rýpe lehce Koller.

Figo stále neztratil nic ze svého jižanského temperamentu. „Ooooo,“ posteskl si, když jeden z jeho mladých spoluhráčů selhal ve vyložené šanci. Za chlapcem se následně rozběhl a chytil ho kolem ramen. Při jiné ofenzivní akci pak sám smutně uznal: „Tak to byl ofsajd!“ Vlastně málokdy byl zticha, snažil se své parťáky neustále povzbuzovat.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Ambasadoři UEFA a bývalí hráči Luis Figo a Karel Poborský hrají fotbalový zápas s dětmi z místních škol na akci Grassroots, uspořádané v rámci zasedání výkonného výboru UEFA.

Na dětech byl místy znát určitý respekt a ostych. „Tak střílej, střílej!“ nabádal chytající Berger lehce vyplašenou soupeřku.

Z vítězství 4:2 se nakonec radoval právě tým kolem Figa a Abidala. Nepomohl ani závěrečný nápor, ke kterému opakovaně vybízel Poborský. „Tak pojď, dělej! Dáme ještě gól,“ burcoval spoluhráče. Jenže tlak byl neúspěšný, a jakmile hlavní sudí Ladislav Szikszay naposledy fouknul do píšťalky, bylo po nadějích.

„Je důležité, nejen ve fotbale, aby děti viděly vzory a měly motivaci sportovat. Nás nikdo ke sportu nutit nemusel. Dnes, v době počítačů, jsou daleko jiná lákadla,“ přemítá Koller. „Jsem velmi hrdý na to, že mohu být součástí Grassroots programu a pomáhat dalším generacím. Zápas jsme si užili bez ohledu na deštivé počasí. A děti jsou šťastné,“ zdůrazňuje Abidal.

„Myslím, že mě to dělá mladším. Cítím se velmi dobře. Je fantastické trávit čas s budoucností, v tomto případě pražského fotbalu,“ dodává Figo.

Akce se konala při příležitosti zasedání Výkonného výboru UEFA, který do Prahy zavítal po dlouhých 14 letech. „Pro děti to musí být sen zahrát si společně s takovými hvězdami,“ říká prezident UEFA Aleksander Čeferin a dodává, že konání výboru v Česku je jen důkazem dobrých vztahů mezi mezinárodní federací a tou tuzemskou.

Podle předsedy FAČR Petra Fouska je na programu jednání například téma solidarity nebo podpora ženského fotbalu a další body. Cílem je mimo jiné vyjednat a dostat do Česka další velké akce. „Sportovní i funkcionářské. Chtěl bych se ucházet o kongres UEFA, který zde nebyl snad 20 let. A také o nějaký dorostenecký evropský šampionát,“ prozrazuje Fousek.

A co si myslí o aktivitách pro mládež? „Dostávat děti k fotbalu není v dnešní sociální a ekonomické situaci vždy jednoduché, ale nám se to daří. Máme 350 tisíc členů, mládež po covidu neklesla. S UEFA pracujeme na dalších programech, abychom počet rozvinuli,“ dodává.

Čeferin zároveň slíbil finanční pomoc českému fotbalu po povodních, jak už dříve avizoval Fousek. O konkrétní částce však nemluvil.