Hlavní obsah

Ambiciózní Liberec pouští nejlepšího střelce. Kulenovič přestupuje do Nizozemska

Milion eur do pokladny, ale výrazná rána pro sportovní ambice. Fotbalový Liberec pouští útočníka Luku Kulenoviče. 24letý střelec přestupuje do nizozemského týmu Heracles Almelo. „Kombinace Lukových osobních ambicí a jeho zdravotního stavu nás přesvědčila tento transfer za pro klub příznivých podmínek zrealizovat,“ řekl ředitel Slovanu Jan Nezmar.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Luka Kulenovič

Článek

Před necelým rokem útočník přezdívaný pod Ještědem jako Lukaku přiznal, že ho inspiruje příběh Edina Džeka, jehož by rád napodobil a z české ligy se vyšvihl výš. „Jsem sice starší, než byl on, když přišel do Česka. Ale pořád je šance dokázat něco podobného,“ řekl Luka Kulenovič vloni v listopadu. Teď se mu přání částečně plní.

Zatímco však Džeko přestoupil z Teplic do německé bundesligy, rodák z kanadského Toronta s bosensko-chorvatskými kořeny přestupuje do nizozemského týmu Heracles Almelo, který v minulé sezoně v Eredivisii obsadil čtrnácté místo.

„O Luku byl za poslední zhruba měsíc a půl velký zájem od různých klubů mimo Českou republiku. Kombinace Lukových osobních ambicí a jeho zdravotního stavu, kdy to v tuto chvíli vypadalo, že by stejně významnou část podzimu nebyl k dispozici, nás nakonec přesvědčila tento transfer za pro klub příznivých podmínek zrealizovat,“ řekl generální ředitel klubu Jan Nezmar. Spekuluje se o sumě milion eur, tedy zhruba 25 milionů korun.

Kulenovič přišel pod Ještěd před rokem z bosenského týmu Sloga Meridian. V modrobílém dresu odehrál 30 zápasů, ve kterých vstřelil 7 gólů a připsal si dvě asistence. V závěru minulé sezony se spekulovalo, že o něj stojí Slavia, ovšem před čtyřmi měsíci byl pro Slovan ještě neprodejným.

Liberec však nakonec svého nejlepšího střelce uplynulé sezony přece jen ztrácí. Začátek sezony nestihl kvůli zranění. „Bohužel jsem přišel zraněný a odcházím zraněný, což je něco, co mě mrzí. Nezahraji si ten poslední zápas pro fanoušky,“ řekl kanonýr, jenž by jednou rád reprezentoval Kanadu.

Důrazný útočník Severočechům citelně chyběl i v nedělním zápase s Olomoucí (1:1). Kromě Kulenoviče kouč Radoslav Kováč postrádal i ne zcela stoprocentně zdravého Michaela Rabušice. K dispozici měl do útoku jen střelce gólu Benjamina Nyarka, Lukáše Letenaye a Olafa Koka.

„Letenay se ještě srovnává s intenzitou soutěže a Míša (Rabušic) nebyl úplně fit. Trénoval skvěle celý měsíc, ale měl problémy s meniskem, takže z toho malinko vypadl. Nechtěli jsme jít do rizika. Míša by se (proti Olomouci) na nějakých dvacet minut strašně moc hodil. Kdyby byl fit na sto procent, tak jsem ho tam doma do tlaku dal,“ uznal Kováč, jenž zároveň připustil, že kromě gólmana by ještě bral i posilu do útoku, což nyní bude platit dvojnásob.

„Kdyby se nějaký hrotový útočník objevil, bral bych ho. Ale získat dobrou devítku je složité. Za prvé je hrotový útočník strašně drahý a za druhé jich moc není. Uvidíme, jak se vše vyvine. Čas ukáže,“ pověděl. Už v pátek jeho tým čeká jedna z nejtěžších prověrek. U Nisy hostí v předehrávce 3. kola Slavii.