Hlavní obsah

Šuman se bude ucházet o post prezidenta Mezinárodní florbalové federace

Bývalý prezident Českého florbalu Filip Šuman se bude v prosinci ucházet o pozici prezidenta Mezinárodní florbalové federace (IFF). Jeho kandidaturu za národní svaz potvrdil v úterý Výkonný výbor Českého florbalu. Devětačtyřicetiletý Šuman je od roku 2010 viceprezidentem IFF a nyní se může stát nástupcem Švéda Tomase Erikssona, jenž byl v čele od roku 1996 a neplánuje znovu kandidovat. Český florbal o tom informoval na svém webu.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý prezident Českého florbalu Filip Šuman

Článek

„Zvažoval jsem kandidaturu již před čtyřmi lety, tehdy ale přišel covid a bylo potřeba věnovat velkou pozornost Českému florbalu, avšak rozvoj mezinárodního florbalu pro mě byl vždy velice důležitý. I proto jsem se v posledních letech intenzivně věnoval přípravě a spuštění nového rozvojového programu Floorball: Fit For Future a mám velkou radost, že se do něj zapojilo již více než 20 federací z celého světa,“ uvedl Šuman, který je také místopředsedou Českého olympijského výboru.

Má motivaci posunout florbal na další úroveň. Chce využít zkušenosti z vedení florbalového klubu a české federace i z působení ve Výkonném výboru IFF či národním olympijském výboru. „Vím, že vést celý sport znamená mít obrovskou zodpovědnost, a chci využít všechny své zkušenosti k tomu, aby byl florbal na mezinárodním poli ještě silnější a úspěšnější,“ konstatoval Šuman.

Prezidentem Českého florbalu byl v letech 2000 až 2021, kdy jej nahradil Daniel Novák. Podle současného šéfa má Šuman pro vrcholnou funkci nejlepší předpoklady. „Nejen pro Český florbal, ale pro celý český sport by se jednalo - v případě jeho zvolení - o velmi prestižní záležitost,“ uvedl Novák.

Do funkcí v Mezinárodní florbalové federaci kandidují také současná ředitelka sportovního úseku Českého florbalu Zuzana Svobodová, která se uchází o post členky výkonného výboru, a jeden ze zakladatelů domácího svazu, Tomáš Březina, který bude obhajovat místo v disciplinární komisi. O novém prezidentovi a složení výkonného výboru a komisí se rozhodne na valné hromadě 14. prosince během mistrovství světa mužů v Malmö.

Související témata: