Hlavní obsah

Historická premiéra. Pražské superligové derby se bude hrát v Německu

Zažili dokonalou sezonu, vyhráli, co mohli. Domácí superligu, pohár a jako historicky první český tým také Pohár mistrů. Florbalisté Tatranu Střešovice tak mají na co navazovat. A novou ligovou sezonu zahájí hodně netradičně. Zápasem s Bohemians Praha, který však neuvítá žádná z pražských hal, ale německý Chemnitz.

Foto: Český florbal/Lubomír Skála

Marek Beneš vloni dovedl Tatran k výhře v Poháru mistrů, pražský tým na něj bude spoléhat i letos.

Článek

Výjezdní utkání mimo domovská města klubů mají ve florbalové lize už tradici. Ale zahraničí? To sport s děrovaným míčkem na nejvyšší úrovni zatím nezažil. Až v sobotu.

V Richard-Hartmann-Halle se nejprve odehraje zápas domácího týmu, od 18 hodin i tahák úvodního kola české soutěže, který odvysílá živě Sporty TV, na níž se během sezony budou vedle ČT Sport objevovat přímé přenosy.

„Český florbal má ambici posouvat i mezinárodní florbal a Německo je jednou z klíčových evropských zemí, věřím, že tam můžeme florbalu pomoct,“ říká prezident Českého florbalu Daniel Novák.

„A druhý aspekt je snaha představit náš produkt i mimo Česko, být ambiciózní, aby naše liga působila ještě dominantněji než doteď,“ doplňuje. Zápas bude pikantní pro Patrika Šebka, který z Bohemians do Střešovic přestoupil.

V září čeká úřadující mistry i vstup do Poháru mistrů se švýcarským Wilerem-Ersigen, proti týmům z této země se představí i další tři čeští účastníci: muži Mladé Boleslavi a ženy Vítkovic a Chodova.

Právě Mladá Boleslav si brousí zuby na návrat na domácí trůn, svěřenci Jonase Naavy ještě posílili svoji finskou stopu. Do týmu přišel Joakim Lund, finskou elitní soutěž vloni hráli i Adam Hemerka a Petr Pajer.

Do Superligy se vrací Kladno a Bulldogs Brno, naopak v ní skončil pražský tým Black Angels, který neprošel licenčním řízením kvůli nesplnění ekonomických kritérií. Superfinále je v plánu v O2 areně 26. nebo 27. dubna podle termínové listiny hokejové extraligy, aby nehrozila kolize se zápasy pražské Sparty jako letos.

V ženské extralize obhajují titul Vítkovice, jejichž kádr prošel obměnou. Produktivní Barbora Husková si po stěhování do Prahy zvyká na podmínky ve Střešovicích.

Foto: Český florbal

Barbora Husková, nová posila střešovického Tatranu

„Přestup pro mě byl výstupem z komfortní zóny, ale holky i trenéři mi to usnadňují. Stavíme na jiných pilířích než třeba ve Vítkovicích, kde jsme i díky městu měly podmínky, že by i spousta chlapských oddílů koukala,“ srovnává.

Do Vítkovic naopak míří reprezentantka Vendula Beránková ze švýcarského Churu, úplným nováčkem soutěže v jedenáctičlenné elitní soutěži je Dobruška.