Hlavní obsah

Zvučná jména na startu, čtyři náročné etapy. Stále prestižnější Czech Tour začíná

Největší cyklistický závod na českém území je tu. Czech Tour od čtvrtka do neděle nabídne čtyři náročné etapy s celkovým převýšením přes 9000 výškových metrů. Vítěz bude znám v neděli ve Šternberku. Na startu nechybí zajímavá česká, ale především zahraniční jména v čele s dvojnásobným mistrem světa Julianem Alaphilippem.

Czech Tour i s osmi worldtourovými týmy a českou elitou startuje ve čtvrtekVideo: Czech Tour

Článek

Obrovskou kvalitu na Moravu přivezl zejména právě belgický tým Soudal Quick-Step. Vedle 32letého Francouze, který ovládl světový šampionát v letech 2020 a 2021 a vyhrál šest etap na Tour de France, se na Czech Tour představí například i Dán Kasper Asgreen, jenž rovněž slavil vítězství na Tour. Ve výběru nechybí ani český zástupce Josef Černý, vítěz etapy na italském Giru z roku 2020.

Prestižní závod musí vynechat Mathias Vacek, který totiž na olympiádě vedle silničního závodu nakonec pojede i časovku, která je na programu už v sobotu. V pelotonu se ovšem objeví jiná česká esa, například Pavel Bittner z Dsm-firmenich nebo Adam Ťoupalík s Tomášem Kopeckým z další nizozemské stáje TDT. Pozvánku obdržely i české sestavy Elkov-Kasper a ATT Investments nebo slovenský kontinentální tým Pierre Baguette Cycling.

Silnou soupiskou disponuje i stáj úřadujícího vítěze Staré dámy Tadeje Pogačara. Tým UAE Emirates má v sestavě například šampiona Valonského šípu Švýcara Marca Hirschiho nebo výborného sprintera Juana Sebastiana Molana.

Rozpis etap cyklistické Czech Tour 2024:
1. etapa - 25. července: Prostějov – Ostrava (151,3 km/1 418 m převýšení)
2. etapa - 26. července: Zlín – Pustevny (172,7 /3 389)
3. etapa - 27. července: Moravská Třebová – Dlouhé Stráně (139,4 /2 458)
4. etapa - 28. července: Šumperk – Šternberk (129,2 /1 945)

Profil Czech Tour však nabídne sprinterům pravděpodobně jedinou šanci, a to hned v první etapě z Prostějova do Ostravy. Druhá etapa ze Zlína na Pustevny už prověří i sílu vrchařů. Královská etapa z Moravské Třebové na Dlouhé Stráně s 2400 výškovými metry je na programu v sobotu. Čtyřdenní závod finišuje v neděli na trase ze Šumperka do Šternberku, kde na cyklisty čekají zrádné okruhy na kostkách.

Závěrečných 90 minut z každé etapy nabídne v přímém přenosu program ČT 2. „Samozřejmě cítíme, že pozornost už bude směřována na olympiádu. Ale termín hned po Tour de France je pro nás dobrý, ještě těžíme z dozvuků nejslavnějšího závodu,“ uvedl ředitel Czech Tour Leopold König. „Navíc ostatní konkurenční závody svůj termín právě kvůli olympiádě posunuly, my jsme zůstali jako jeden z mála závodů,“ líčil.

Související témata: