Hlavní obsah

Znovu kousíček od výhry, Vacek bere na Vueltě další druhé místo!

Aktualizováno

V jediném stoupání dne ztratil kontakt, mimo záběry kamer se však český cyklista Mathias Vacek dokázal krátce před cílem dotáhnout do hlavní skupiny. V 7. etapě španělské Vuelty si ve spurtu zredukovaného pelotonu našel kolo největšího favorita Wouta van Aerta. Na Belgičana sice neměl, ale vyjel si stejně jako v úvodní časovce výborné druhé místo! To vše v pouhých 22 letech při své premiéře na Grand Tour. Červený trikot dál drží s téměř pětiminutovým náskokem Australan Ben O'Connor.

Foto: Jon Nazca, Reuters

Wout van Aert ovládl 7. etapu Vuelty, Mathias Vacek schovaný za zeleným trikotem dojel druhý.

Článek

Týmy neviděly šanci na úspěšný únik, o který se tak vůbec nebojovalo. Před peloton se vydal jediný závodník, Španěl Xabier Isasa se chtěl ukázat před domácími fanoušky. Etapa se proměnila v čekání na jediné stoupání dne, Alto del 14% druhé kategorie, které končilo 25 kilometrů před cílem.

A v něm německý výběr RedBull Bora-hansgrohe chtěl napravit čtvrteční selhání, kdy Primož Roglič odevzdal červený trikot Benu O'Connorovi s obrovskou pětiminutovou ztrátou. Německý tým plánoval dostat Australana pod tlak, v kopci však drtivým tempem obětoval všechny domestiky včetně čtvrtého muže pořadí Floriana Lipowitze.

V hlavní skupině se nedokázali udržet čeští zástupci Pavel Bittner ani Mathias Vacek. Stoupání skvěle zvládl australský sprinter Kaden Groves, který ztrácel na jezdce v popředí pouze dvacet sekund, jenže přesně na vrcholu spadl a přišel o naději na vítězství.

Naopak největší favorit Wout van Aert se udržel, ale z nizozemské stáje Visma-Lease a Bike už měl k ruce jen lídra na celkové pořadí, obhájce prvenství Seppa Kusse. Van Aertovi se to tak ostatní soupeři snažili zkomplikovat. Španělský vrchař Marc Soler zaútočil v závěrečném sjezdu a vypracoval si dvacetivteřinový náskok, díky výborné práci Kusse ho ale hlavní skupina asi třiceti závodníků necelé čtyři kilometry před finišem dotáhla.

A do pelotonu se nakonec dokázal těsně před cílem dostat i český talent Vacek, kterého navíc vyvezl týmový parťák z Lidl-Trek Dán Mattias Skjelmose až na zadní kolo hvězdného Belgičana. Berounský rodák ukázal i své sprinterské kvality a využil výborné pozice ke skvělému druhému místu.

K vítězství měl ovšem daleko. Van Aert potvrdil roli největšího favorita etapy a dojel si pro suverénní triumf. „Hodně cenná výhra. Čekal jsem, že přežije o dost víc lidí, ale byla to hodně výbušná etapa. Těší mě, že jsem dokonal práci Seppa Kusse. Vždyť má asi 60 kilo a takhle šlapal na rovině,“ chválil 29letý univerzál.

V celkovém pořadí Slovinec Roglič stáhl šest sekund díky vítězství na bonifikační prémii, stále však ztrácí 4:45. Ze čtvrté pozice na osmou se propadl jeho týmový kolega Němec Lipowitz, kterého vysvlékl z bílého trikotu Ital Tiberi. Bittner dokončil etapu na 87. místě s mankem téměř osmi minut.

V sobotu je na programu kopcovitá etapa se dvěma středně těžkými stoupáními, v neděli pak náročná horská zkouška, která jistě nabídne souboj mezi závodníky na celkové pořadí.

Vuelta - 7. etapa (Archidona - Córdoba, 180,5 km):

1. Van Aert (Belg./Visma-Lease a Bike) 4:15:39

2. M. Vacek (ČR/Lidl-Trek)

3. Miquel (Šp./Equipo Kern Pharma)

4. Küng (Švýc./Groupama-FDJ)

5. Hermans (Belg./Alpecin-Deceuninck)

6. Pacher (Fr./Groupama-FDJ) všichni stejný čas

...87. Bittner (ČR/dsm-firmenich-PostNL) -7:41.

Průběžné pořadí:

1. O'Connor (Austr./Decathlon-AG2R-La Mondiale) 27:44:07

2. Roglič (Slovin./Red Bull-bora hansgrohe) -4:45

3. Almeida (Portug./UAE Team Emirates) -4:59

4. Mas (Šp./Movistar) -5:23

5. Rodríguez (Šp./Arkéa-B&B Hotels) -5:26

6. Tiberi (It./Bahrain Victorious) -5:29

…55. M. Vacek -21:22

131. Bittner -48:31.