Hlavní obsah

Žlutý trikot na Závodu míru udržel Francouz Rolland, nejlepší z Čechů jedenáctý Přidal

Aktualizováno

V Jeseníkách podruhé v řadě slaví Francouz. Závod míru cyklistů do 23 let ovládl Brieuc Rolland. Do žlutého trikotu se oblékl už po sobotní etapě a první místo s náskokem čtyř sekund udržel. „Poslední den nebyl vůbec zadarmo. Spousta útoků a na závěr silný déšť, takže sjezd do Jeseníku nebyl úplně jednoduchý,“ prohlásil. Nejlepším z českých závodníků v celkovém pořadí byl jedenáctý Tomáš Přidal.

Foto: Profimedia.cz

Závod míru cyklistů do 23 let ovládl Francouz Brieuc Rolland.

Článek

V závěrečné etapě se dlouho bojovalo o únik. Nakonec uspělo kvarteto Enekoitz Azparren ze Španělska, Nicoló Arrighetti z Itálie, Wessel Mouris z Nizozemska a Jaka Marolt ze Slovinska. Vytvořili si až tříminutový náskok, pětadvacet kilometrů před cílem však začal peloton výrazně zrychlovat.

Náskok uprchlíků klesal a únik se postupně rozpadl. Před hlavní skupinou vydržel jen Nizozemec Mouris, který nakonec s půlminutovým náskokem slavil jeden z největších úspěchů kariéry.

Žlutý trikot ale s těsným náskokem před Belgičanem Aaronem Dockxem udržel Rolland. „Před startem jsem byl trochu vystresovaný. Teď jsem ale pyšný na sebe i celý tým, že jsme závěr zvládli,“ dodal Rolland. Francouzského vítěze má závod podruhé za sebou. Před rokem vyhrál Antoine Huby.

Přidal finišoval v hlavní skupině na 28. příčce a v celkovém pořadí si o jedno místo polepšil na 11. pozici. „Výsledek mohl být o chlup lepší, ale jsem rád, že jsem přežil a že můžu jít na vyhlášení jako nejlepší z Čechů,“ řekl dvacetiletý Přidal.

Letošní ročník tradičního závodu, který byl v roce 2013 obnoven pro kategorii do 23 let, si pochvaloval i ředitel závod Leopold König. „Od začátku do konce to bylo napínavé. Každý den jsme viděli odjetou skupinu. V závěrečné etapě se až do posledního kopce nevědělo, jestli francouzský jezdec udrží celkové vedení. Takže naprostá spokojenost,“ liboval si.

„V závěru jsme trochu bojovali s počasím. Většinu závodu jsme měli štěstí. Ke konci poslední etapy nám zapršelo, ale nic vážného se nestalo, takže to hodnotíme velmi pozitivně,“ doplnil König.

Závod míru cyklistů do 23 let - 4. etapa Šumperk - Jeseník (126,8 km):
1. Mouris (Niz.) 3:03:29
2. Magnier (Fr.)
3. Del Grosso (Niz.)
...28. Přidal
30. Vysočan všichni -28
48. M. Bárta (všichni ČR) -1:49
Konečné pořadí:
1. Rolland (Fr.) 11:18:45
2. Dockx (Belg.) -4
3. Bisiaux (Fr.) -15
...11. Přidal -29
29. Vysočan -1:42
56. Obdržálek (ČR) -8:36.
Související témata: