Hlavní obsah

Z cyklistiky se vytratila lidskost, už mě ani nikdo nezdravil, mrzí Sagana

Ačkoliv svou profesionální kariéru už trojnásobný mistr světa ukončil, v pelotonu se stále slovenská legenda pohybuje. Petera Sagana však mrzí, jak se cyklistický svět za poslední roky proměnil. „Z našeho sportu se vytratila lidskost,“ vykládá majitel sedmi zelených trikotů z Tour de France.

Foto: RICARDO MALDONADO ROZO / EPA, Profimedia.cz

Petre Sagan promluvil o poměrech ve světě cyklistiky.

Článek

Kariéru olemoval těmi největšími úspěchy. I kvůli ztrátě motivace se s ní však rozloučil poměrně brzy. A teď 34letý Sagan sám přiznává, že se poslední roky s profesionálním pelotonem příliš neztotožňoval.

„Závody jsou závody, ale dříve jsme je absolvovali s mnohem menším stresem. Samozřejmě když jsme jeli Milán - San Remo, Flandry, Paříž-Roubaix nebo mistrovství světa, bylo tam hodně nervozity a odhodlání udělat co nejlepší výsledek,“ začal slovenský Tourminátor vyprávění pro španělský server La Razón.

„Ale nyní je každý závod důležitý a je třeba do něj dát všechno. Přitom dříve jsme jezdili třeba menší závody jako Tour Down Under, Argentinu nebo Tour of California, kde jsme si během etap povídali, vtipkovali. Měli jsme se soupeři výborné vztahy. A dnes? Poslední dva roky mě v pelotonu nikdo nepozdravil, protože jsme se neznali,“ postěžoval si Sagan.

Roli podle něj hrál hlavně věkový rozdíl. „My starší jsme si ještě mohli povídat, ale s těmi mladšími už to nešlo. I na malých závodech panovalo napětí jako na mistrovství světa. Z cyklistiky se vytratila lidskost,“ mínil světový šampion z let 2015 až 2017.

Během celého sportovního života platil za vyhlášeného vtipálka, který se chtěl cyklistikou bavit. A povídat si i se soupeři. „Jenže dnešní mladí lidé mají obecně problém mluvit. Je pravda, že jim dost ublížila pandemie covidu. Dnes i kvůli tomu nedokážou normálně komunikovat tváří v tvář. Raději používají textové zprávy nebo instagram,“ tvrdil Sagan.

Poslední profesionální závody na silnici absolvoval v červnu doma Kolem Slovenska, kde se rozloučil s domácími fanoušky, o měsíc později se představil i na republikovém mistrovství horských kol.

Cyklistice se však věnuje i nadále, objíždí menší závody na silnici, gravelu i biku, což často kombinuje i se sponzorskými a ambasadorskými aktivitami. „Tu svobodu si užívám. Procestuji díky tomu svět a poznávám různé kultury. Setkávám se s lidmi a miluju to,“ doplnil Sagan.

Související témata: