Hlavní obsah

Yates z úniku ovládl královskou etapu Vuelty. Nikdy v životě jsem tak moc netrpěl, přiznal

Aktualizováno

Španělská Vuelta získává stále další a další zápletky. Královská 9. etapa se třemi stoupáními nejvyšší kategorie nabídla strhující podívanou a souboje mezi jezdci v úniku i ve skupině hlavních favoritů. Suverénní vítězství slaví Adam Yates, který v celkovém pořadí poskočil o dvacet míst na sedmou pozici. „Nikdy v životě jsem tak moc netrpěl. Bylo tak šílené vedro, ale zvládl jsem to,“ radoval se britský vítěz. Červený trikot dál drží Australan Ben O’Connor před Slovincem Primožem Rogličem, jenž však tentokrát nedokázal stáhnout nic ze svého manka.

Foto: Profimedia.cz

Adam Yates se raduje z vítězství.

Článek

Od začátku byl velký zájem o únik, do nějž se dostalo 24 cyklistů včetně Mathiase Vacka. Už první ze tří náročných stoupání však potvrdilo, že o vítězství se porvou elitní vrchaři, mezi něž český mladík nepatří.

Ve skupině uprchlíků totiž šlapala taková jména jako David Gaudu nebo Adam Yates, jenž se snažil napravit katastrofu po odstoupení lídra týmu UAE Emirates Joaa Almeidy, který v sobotu výrazně ztratil a kvůli nákaze covidem závod vzdal. „Neměli jsme co ztratit,“ věděl Yates. Z pelotonu poté nastoupil ještě Richard Carapaz, jenž se snažil probojovat dopředu.

Ekvádorec šlapal výborně, na vedoucí trojici ve složení Gaudu, Yates a Britův kolega Jay Vine se však nedotáhl. A 58 kilometrů před cílem 32letý Adam Yates sáhl k rozhodujícímu nástupu. „Parťáci mi to skvěle připravili. Necítil jsem se dobře, ale to ostatní taky, tak jsem za to vzal. A pak už jsem jenom trpěl a trpěl až do cíle, v posledním kopci mě i trápily křeče,“ líčil zkušený Brit.

Ve skvělém tempu ovšem dál nabíral náskok na uprchlíky i hlavní favority, z jejichž skupiny zaútočil na Rogliče domácí jezdec Enric Mas. V kopci si vytvořil až minutový náskok, jenže ve sjezdu zaváhal, téměř spadl a musel zastavit. Poté už jel opatrněji a nechal se pohltit skupinou se Slovincem i vedoucím O’Connorem.

Svou premiérovou výhru na Vueltě tedy vybojoval Yates. „Poslední roky jsem měl na Grand Tours velkou smůlu, a tak jsem si nebyl jistý, jestli to tentokrát dokážu zlomit. Ale jsem fakt šťastný, že se to konečně povedlo a vyhrál jsem etapu,“ pochvaloval si vysílený Brit, jenž se vrátil i do boje o celkového pořadí. „Na to teď se*u, zajímala mě jenom etapa,“ vypálil Yates v rozhovoru ostře.

Za ním v Granadě finišoval Carapaz, jenž se vyšvihl o patnáct příček na třetí pozici. A pro třetí místo v etapě si dosprintoval v červeném trikotu jedoucí Australan, který tentokrát neztratil na Rogliče a další favority vůbec nic, naopak díky bonifikaci čtyři sekundy získal. Aktuálně vede o tři minuty a 53 vteřin. „Ukázal jsem svou sílu, jsem na sebe hrdý. Ale celý tým pracoval výborně,“ pochvaloval si O’Connor.

Vacek dojel do cíle na 65. místě se ztrátou necelé půl hodiny, druhý z českých zástupců Pavel Bittner obsadil 145. pozici s mankem 37:38.

Po královské etapě dostanou cyklisté v pondělí volný den. Následně je však čeká další horská zkouška z Ponteareas do Baiony.

Vuelta - 9. etapa (Motril - Granada, 178,5 km):

1. A. Yates (Brit./UAE Team Emirates) 4:42:28

2. Carapaz (Ekv./EF Education-EasyPost) -1:39

3. O'Connor (Austr./Decathlon-AG2R-La Mondiale)

4. Landa (Šp./Soudal-Quick Step)

5. Lipowitz (Něm./Red Bull-Bora-hansgrohe)

6. Sivakov (Fr./UAE Team Emirates) všichni -3:45

…65. M. Vacek (ČR/Lidl-Trek) -29:39

145. Bittner (ČR/dsm-firmenich-PostNL) -37:38.

Průběžné pořadí:

1. O'Connor 36:09:36

2. Roglič (Slovin./Red Bull-Bora-hansgrohe) -3:53

3. Carapaz -4:32

4. Mas (Šp./Movistar) -4:35

5. Landa -5:17

6. Lipowitz -5:29

…59. M. Vacek -55:55

128. Bittner -1:32:09.

Související témata: