Hlavní obsah

Vingegaard vyhrál boj s časem. Na Tour zaútočí na třetí titul v řadě, i když šance nemá velké

Aktualizováno

Jak napovídaly indicie z posledních dní, dánský cyklista Jonas Vingegaard se skutečně postaví na start Tour de France, kde by rád zaútočil na třetí titul v řadě. Jenže nad jeho formou na slavném závodě, který startuje už 29. června ve Florencii, visí velký otazník. Hvězdný závodník se totiž sotva stihl zotavit z ošklivých zranění z pádu při dubnovém etapáku Kolem Baskicka. Na Starou dámu ovšem pojede, stejně jako jeho belgický kolega Wout van Aert.

Dánský cyklista Jonas Vingegaard na archivních záběrech.Video: sntv

Článek

Oba úspěšní cyklisté bojovali s časem. Minulý týden jejich trenéři odhadovali šance, že se Tour de France zúčastní, tak padesát na padesát. Sportovní ředitel jejich stáje Visma-Lease a Bike Martijn Zeeman dlouhodobě opakoval, že Vingegaard bude obhajovat prvenství jen v případě, že bude stoprocentně fit a připraven.

Teď už je však jasné, že z těchto požadavků musel nizozemský tým slevit. „Jsem na Jonase a jeho trenérský tým nesmírně pyšný. V uplynulých týdnech ukázal, jaký je to šampion. Mentálně i tělesně. Samozřejmě ale nevíme, na co to bude stačit,“ uvedl Zeeman. „Zůstáváme v pozoru, protože dosud nemohl závodit a jeho příprava měla k ideálu daleko. Ale na startu se ukáže zdravý a motivovaný,“ doplnil sportovní ředitel.

Jeho tým tak pravděpodobně přijede na Tour de France s několika plány pro případ, že by se 27letý Dán nemohl měřit s nejlepšími včetně suveréna letošní sezony Tadeje Pogačara. Ve výběru Vismy totiž figuruje i úřadující vítěz Vuelty Američan Sepp Kuss nebo jeho talentovaný krajan Matteo Jorgenson, kteří mohou být záložní (anebo dokonce první) variantou pro boj v celkovém pořadí.

Každopádně už hned úvodní kopcovitá etapa na italském území se sedmi vrchařskými prémiemi dost napoví, jak na tom Vingegaard po zlomeninách klíční kosti i žeber a pohmoždění plic je. „Jsem nadšený, že pojedu Tour. Posledních pár měsíců nebylo jednoduchých, ale děkuji své rodině i týmu za neustálou podporu. Cítím se dobře a jsem hrozně moc namotivovaný,“ vzkázal dánský šampion.

Nizozemská stáj řešila přes startem nejprestižnějšího závodu řadu zdravotních komplikací. Po hromadném pádu na Critériu du Dauphiné z nominace vypadli důležití nizozemští domestici Steven Kruijswijk a Dylan van Baarle.

Ty nahradí další Nizozemec Wilco Kelderman a také Belgičan Wout van Aert, jenž sice i kvůli plánu zaútočit na olympijské zlato neměl Tour de France v plánu, ale kvůli zranění musel vynechat italské Giro. Na rozdíl od Vingegaarda se po zlomenině klíční a hrudní kosti i několika žeber už stihl vrátit do pelotonu na závodě Kolem Norska.

„Moc se těším. Samozřejmě původní plán nebyl Tour de France jet, ale po mém progresu v posledních týdnech jsem se zúčastnit chtěl a tým souhlasil. Náš cíl je samozřejmě jet o co nejlepší výsledek s Jonasem,“ prohlásil Van Aert, který při své šesté účasti na Tour může zaútočit už na svůj desátý etapový triumf.

Osmičlennou sestavu Vismy pak doplní Belgičan Tiesj Benoot, Francouz Christophe Laporte a Slovinec Jan Tratnik.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.