Hlavní obsah

Velká ztráta pro obhájce prvenství na Tour. Kvůli covidu přišel o klíčového domestika

Hvězdnému nizozemskému týmu Visma-Lease a Bike se dál lepí smůla na řídítka. Stáj kolem vítěze Tour de France z posledních dvou let Jonase Vingegaarda musí řešit před startem nejslavnějšího cyklistického závodu další trable. Kvůli následkům onemocnění covidem z jejich sestavy totiž vypadl klíčový americký domestik Sepp Kuss.

Foto: Profimedia.cz

Sepp Kuss nepojede Tour de France.

Článek

Úřadující vítěz Vuelty sice letos neprožíval tak úspěšnou sezonu jako loni, přesto měl být pro Vingegaarda jedním z hlavních pomocníků do hor. Před dvěma týdny však Kuss odstoupil před poslední etapou Critéria du Dauphiné kvůli nákaze covidem.

A z následků onemocnění se oklepat nedokázal. Jeho tým na svém webu oznámil, že 29letý vrchař se na start Tour de France v sobotu nepostaví. „Nejtěžší je to samozřejmě v první řadě pro Seppa,“ uvědomoval si sportovní ředitel Vismy Merijn Zeeman.

„Jeho příspěvek je pro nás vždy velmi důležitý, ale samozřejmě musí být stoprocentní. Bohužel jsme dnes museli společně dojít k závěru, že po covidu tomu tak není. Teď se potřebuje pořádně zotavit, a proto neodstartuje,“ doplnil Zeeman. Nizozemská stáj tak musela povolat náhradníka, premiéru na Grand Tour si odbyde 28letý nizozemský jezdec Bart Lemmen, jenž letos překvapil druhým místem v závodě Kolem Norska.

Visma-Lease a Bike musela před letošní Tour značně improvizovat. Do poslední chvíle nebylo jasné, jestli se Vingegaard vůbec stihne zotavit z následků hrozivého pádu v Baskicku. Dánský šampion v sestavě nechybí, nad jeho formou ale visí velký otazník.

Na Dauphiné navíc spadli nizozemští domestici Steven Kruijswijk a Dylan van Baarle, kteří o Tour kvůli zranění přijdou, a nahradit je museli Wout van Aert a Wilco Kelderman. Kvůli těmto problémům letos určitě nebude družina kolem Vingegaarda v pelotonu největším favoritem, ale většina očí se bude upínat na Slovince Tadeje Pogačara. Tour de France začíná už v sobotu na italské půdě ve Florencii.

Související témata:
Sepp Kuss
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.