Hlavní obsah

Vackovi časovka na MS nevyšla. Šampionem znovu Evenepoel

S velkými cíli vstupoval český cyklista Mathias Vacek do časovky na mistrovství světa ve Švýcarsku. Ovšem 46 kilometrů dlouhá trať kolem Curychu 22leté naději z Berouna nevyšla podle představ. Vacek ztrácel už od prvního mezičasu a dojel na 27. místě s mankem téměř čtyř minut na vítězného Belgičana Remca Evenepoela. Dvojnásobný olympijský šampion obhájil loňský triumf před Italem Filippem Gannou. „Chvilku mi trvalo, než jsem znovu našel správnou formu a pohodu, ale přišlo to v pravý čas. Jsem moc spokojený,“ radoval se šťastný vítěz.

Foto: Profimedia.cz

Český cyklista Mathias Vacek během časovky na MS

Článek

Vacek vyrazil na stejně dlouhou trať jako na červnovém mistrovství republiky v Jevíčku, kde suverénně kraloval, hodně namotivovaný. „Letos jsem se v této disciplíně postupně zlepšoval, vyladil jsem detaily v pozici a aerodynamice. Jsem připravený výborně, chtěl bych do top pětky,“ říkal před startem.

Druhého muže z úvodní časovky španělské Vuelty si překvapivě už od začátku nevšímaly televizní kamery. Vacek se ovšem neřadil mezi nejlepší. Úvod nechtěl přepálit, ale výrazné manko nabral i během stoupání po polovině trati. „Bohužel jsem trpěl už od startu, ani v kopci jsem nejel to, co jsem chtěl. Je to poučení, ale nechal jsem tam všechno,“ líčil v rozhovoru pro ČT sport.

Nakonec se musel spokojit s umístěním ve třetí desítce z 59 závodníků. „Rozhodně to není výsledek, po kterém bych toužil. Ale není každý den posvícení,“ uvědomoval si Vacek.

O vítězství si to rozdali největší favorité startující v úplném závěru. Obhájce duhového trikotu Evenepoel si ještě před začátkem musel vytrpět nepříjemné nervy, jelikož mu spadl řetěz a mechanici ho zvládli nahodit jen pár desítek sekund předtím, než 24letý Belgičan vyjel na trať. „Pak mi navíc celou dobu nefungoval wattmetr, tak se mi nejelo úplně dobře. Nejtěžší časovka v životě,“ přiznal Evenepoel.

Rodáka z Aalstu však technické problémy vůbec nerozhodily. Od úvodu si udržoval několikasekundový náskok na hlavního konkurenta Gannu, na posledním mezičase to bylo 19 vteřin. V závěru sice trochu ztratil, i tak však italského šampiona porazil o šest a půl sekundy. „Trochu jsem to přepálil a pak už trpěl, ale viděl jsem svůj čas pořád v zelené, tak jsem si i mohl užít oslavu,“ usmál se.

Na překvapivý bronz útočil Jay Vine, jenž těžil zejména z povedeného stoupání, poté ho ovšem o ambice připravil nepříjemný pád. Pořádně zkrvavený Australan i tak bral pátou příčku. Bronz díky tomu zbyl na dalšího z Italů Edoarda Affiniho, mistra Evropy z minulého týdne.

Časovka příliš nevyšla jednomu z favoritů, Slovinci Primoži Rogličovi, který skončil dvanáctý. Nedařilo se ani domácím nadějím. Stefan Küng bral osmou příčku, jeho jmenovec Bissegger dojel až za Vackem na 29. pozici.

Mistrovství světa v silniční cyklistice v Curychu - časovka:
Muži - elite (46,1 km):
1. Evenepoel (Belg.) 53,01
2. Ganna -6
3. Affini (oba It.) -54
4. Tarling (Brit.) -1:17
5. Vine (Austr.) -1:24
6. Asgreen (Dán.) -1:30
...27. M. VACEK (ČR) -3:45.
Ženy - elite (29,9 km):
1. Brownová (Austr.) 39:16
2. Vollerigová (Niz.) -16
3. Dygertová (USA) -56
4. Niedermaierová (Něm.) -1:05
5. L. Kopecká (Belg.) -1:39
6. Schweinbergerová (Rak.) -1:44