Hlavní obsah

Útok na červený trikot zhatil opilý fanoušek. Vůbec nebral ohledy, čílí se Vacek

Aktualizováno

I ve druhé etapě španělské Vuelty byl vidět 22letý český mladík Mathias Vacek. Snažil se smazat dvousekundovou ztrátu na červený trikot z úvodní časovky, ovšem na bonusové prémii skončil pátý a 24 kilometrů před koncem ho zbrzdila kolize s fanouškem. Do průběžného vedení tak jde díky druhému místu v hromadném finiši Belgičan Wout van Aert, který se ovšem musel sklonit před Australanem Kadenem Grovesem. Český sprinter Pavel Bittner obsadil výbornou šestou příčku, Vacek skončil na 44. místě.

Foto: Profimedia.cz

Český cyklista Mathias Vacek během druhé etapy Vuelty

Článek

Pád Vacka zapříčinila kolize s jedním z diváků, s nímž si berounský rodák incident dlouze vyříkával, než znovu nasedl na kolo. „Kvůli pádu vinou opilého fanouška to nebyl nejšťastnější den, ale dostal jsem se v klidu do cíle bez vážných zranění,“ vyťukal na svém Instagramu Vacek, jenž dojel v hlavním poli ve stejném čase jako vítěz.

Inrikimovaný moment poté ještě více rozvedl prostřednictvím agentury Sportegy, která ho zastupuje. „V kopci byl v silnici jeden opilý fanoušek a moc na nás nebral ohledy. Bohužel mě sundal. Naštěstí se nic vážného nestalo. Měl jsem v hlavě, že bych chtěl získat dvě vteřinky na bonifikacích, ale už jsem neměl síly do sprintu,“ líčil talentovaný závodník.

V průběžném pořadí klesl z druhého na třetí místo. Uhájil ale bílý dres pro nejlepšího mladého jezdce, který oblékl po druhém místě v úvodní časovce.

Groves vybojoval ve 194 km dlouhé etapě 17. vítězství v kariéře. Vavřínu se dočkal po takřka ročním čekání, naposledy vyhrál v závěru loňské Vuelty. „Je to hezký způsob, jak začít Vueltu. Byl to pro mne těžký rok, čekat pořád na výhru, ale sem jsem přijel s obrovskou motivací to změnit a musím poděkovat týmu za skvělý rozjezd,“ řekl v rozhovorech po etapě Groves, jenž se na Vueltě radoval z etapového úspěchu popáté.

Van Aertovi, který byl v sobotní časovce třetí za Vackem, stačily bonifikační sekundy za druhé místo k zisku červeného dresu lídra. Třetí dnes dospurtoval Corbin Strong z Nového Zélandu.

„Samozřejmě jsem chtěl tuhle etapu vyhrát. Můj tým odvedl skvělou práci, aby to dovedl do hromadného spurtu, takže je smůla, že jsem byl druhý. Ale věděl jsem, že umístění mezi prvními třemi znamená červený dres, takže to nakonec byl dobrý den,“ řekl po dojezdu trochu zklamaný Van Aert.

Vacek skončil na zemi zhruba 23 km před cílem a nabral ztrátu přes 40 sekund. Stíhací jízdou se ale po necelých deseti kilometrech dokázal vrátit do pelotonu. Do závěrečnému spurtu už se ale jezdec stáje Lidl-Trek nezapojil. V celkovém pořadí zaostává za Van Aertem o pět sekund. Druhý je vítěz zahajovací časovky Američan Brandon McNulty, který ztrácí na lídra tři sekundy.

Jednadvacetiletý Bittner, jenž figuruje na 55. příčce s odstupem 1:12 na Van Aerta, se v závěrečném boji o pozice ve spurtu musel obejít bez podpory několika jezdců z týmu dsm-firmenich PostNL, kteří doplatili na hromadný pád ve čtyřkilometrové ochranné zóně. Brit Josh Tarling dokonce při karambolu vrazil do zdi, všichni ale dokázali dojet do cíle bez vážných zranění.

Závod naopak skončil pro Nizozemce Dylana van Baarleho. Van Aertův kolega ze stáje Visma-Lease a Bike nešťastně spadl v pelotonu zhruba v polovině etapy a po několika kilometrech snahu dojet vzdal.

Cyklistický závod Vuelta – 2. etapa (Cascais – Ourém, 194 km):
1. Groves (Austr./Alpecin-Deceuninck) 5:12:55
2. Van Aert (Belg./Visma-Lease a Bike)
3. Strong (N. Zél./Israel-Premier Tech)
4. Miquel (Šp./Kern Pharma)
5. Van Eetvelt (Belg./Lotto-Dstny)
6. BITTNER (ČR/dsm-firmenich PostNL)
...44. M. VACEK (ČR/Lidl-Trek) všichni stejný čas.
Průběžné pořadí:
1. Van Aert 5:25:27
2. McNulty (USA/UAE Team Emirates) -3
3. M. VACEK -5
4. Küng (Švýc./Groupama-FDJ) -9
5. Affini (It./Visma-Lease a Bike) -11
6. Roglič (Slovin./Red Bull-Bora hansgrohe) -20
...55. BITTNER -1:12