Hlavní obsah

Vacek chystá při časovce velký útok

Už v neděli absolvuje na cyklistickém mistrovství světa v Curychu časovku na 46 km velká česká naděje Mathias Vacek. Celkem se na šampionátu ve Švýcarsku představí celkem 26 reprezentantů.

Foto: Profimedia.cz

Mathias Vacek je žhavým želízkem v české nominaci.

Článek

„Uvidíme, co s jeho tělem udělala Vuelta, ale věřím, že zejména v časovce má na hodně dobrý výsledek. Neříkám, že jede pro medaili, to by asi byla trochu senzace, ale desítka je určitě reálná. Za mě by to byl super výsledek,“ řekl reprezentační trenér Petr Kaltofen.

Vacek pak týden po časovce bude lídrem českého týmu v silničním závodě mužské elitní kategorie. K ruce mu budou Otruba, Schlegel a Boroš. V nominaci chybí elitní vrchař Hirt, kterého zbrzdily zdravotní problémy a trenérovi s předstihem řekl, že by se nestihl dostat zpátky do optimální formy.

„Bude to hodně těžký závod, všichni mluví o tom, že by měl vyhrát někdo z elitních vrchařů. Ale když to Vackovi sedne, může překvapit. Má k sobě dobře poskládaný tým, kluci se mu budou snažit maximálně pomoci,“ přiznal trenér.

Další českou nadějí je Matyáš Kopecký v kategorii do 23 let, jenž před týdnem na mistrovství Evropy skončil v silničním závodě desátý. „Je to excelentní klasikář a myslím, že by ty kopce mohl přejet. Nejsou tak dlouhé. Pak by mohl mířit hodně vysoko,“ odhadoval trenér.

Velké naděje bude česká reprezentace vkládat i do juniorských kategorií. „Pavel Šumpík určitě patří mezi favority. I s ohledem na výsledky v sezoně. Nakonec po dohodě vynechává časovku, aby se maximálně mohl koncentrovat na silniční závod. Je to skvělý vrchař, trať mu bude vyhovovat. To samé platí pro Danielu Hezinovou v juniorkách, které kopce taky sedí,“ doplnil trenér reprezentace k ambicím.

Mezi paracyklisty se v českém dresu představí i tři účastníci paralympiády v Paříži, a to ještě z nominace na poslední chvíli vypadla kvůli zranění handbikerka Kateřina Antošová, rovněž účastnice paralympiády.

MS v cyklistice

Česká nominace na šampionát v Curychu

Muži:

Mathias Vacek (časovka, silniční závod), Jakub Otruba, Michal Schlegel, Michael Boroš (všichni silniční závod).

Ženy:

Nikola Nosková, Julia Kopecký, Barbora Němcová (všechny silniční závod).

Muži do 23 let:

Daniel Rubeš (časovka), Tomáš Přidal (časovka a silniční závod), Matyáš Kopecký, Pavel Novák, Daniel Vysočan (všichni silniční závod).

Junioři:

Pavel Šumpík, Matěj Piták, Adam Pešek, Adam Bittman, Štěpán Zahálka (všichni silniční závod).

Juniorky:

Nela Kaňkovská (časovka a silniční závod), Štěpánka Dubcová, Daniela Hezinová, Kateřina Douděrová (všechny silniční závod).

Para cyklistika (časovka i silniční závod) – muži:

Patrik Jahoda (kategorie H1), Jindřich Mašín (T2), Ivo Koblasa (C2), Jan Moštěk (C3), ženy: Pavlína Vejvodová (T1).

Související témata: