Hlavní obsah

Vacek celý den šlapal v úniku a bere osmé místo. Další senzační vítěz z druhé divize

Aktualizováno

Fanouškům české cyklistiky dělal v 18. etapě španělské Vuelty radost Mathias Vacek. Talentovaný mladík byl dlouho vidět v čelním úniku a v závěru byl jedním z hlavních favoritů. Těm však opět vypálil rybník druhodivizní domácí tým Equipo Kern Pharma, jenž využil početní převahy. Šest kilometrů před finišem nastoupil Urko Berrade a senzačně si dojel pro první profesionální výhru v kariéře. „Je to samozřejmě můj splněný sen. Navíc takhle blízko domova před zraky rodičů,“ radoval se 26letý Španěl. Vacek se nakonec musel spokojit s osmou příčkou.

Sestřih 18. etapy VueltyVideo: sntv

Článek

Spousta týmů viděla šanci na etapový vavřín skrze úspěšný únik, a tak se jelo v obrovském tempu, než se po více než čtyřiceti kilometrech vytvořila početná skupina 42 uprchlíků. A do ní se probojovali i oba čeští zástupci – 22letý Vacek s o rok mladším Pavlem Bittnerem – nebo držitel zeleného trikotu Kaden Groves.

Před druhým a posledním klasifikovaným stoupáním se dopředu vydal Vacek s dvojicí kvalitních soupeřů Maurem Schmidem a Stefanem Küngem. Výborná česko-švýcarská spolupráce vedla až k minutovému náskoku, který se berounskému rodákovi hodil na kopci první kategorie Puerto Herrera.

Elitní vrchaři jako Marc Soler, Aleksandr Vlasov nebo Matteo Cattaneo se totiž ve stoupání dokázali na trojici vepředu dotáhnout. Vacek poté lehce ztratil kontakt, ovšem do cíle ještě zbývalo 45 kilometrů, a tak se 22letý český talent jakožto skvělý tempař dotáhl zpátky do čela, kde se udrželo třináct jezdců. Mezi nimi už nebyli Bittner ani Groves.

Hned trojí zastoupení měl španělský celek Equipo Kern Pharma a dokonale toho využil. „To byla velká výhoda, hned jsme cítili větší šanci,“ líčil Urko Berrade, jenž nastoupil v krátkém neklasifikovaném kopci. „Chtěl jsem soupeře zaskočit,“ vysvětloval. To se mu povedlo, jeho parťáci navíc výborně pokrývali protiútoky soupeřů.

Berrade si drobný náskok pohlídal a dojel si pro jednoznačně největší úspěch kariéry. „Byla to hodně komplikovaná cesta, ale o to je vítězství cennější,“ uvědomoval si. Kern Pharma má teď jeho zásluhou a vzhledem ke dvěma triumfům vrchaře Pabla Castrilla na letošní Vueltě na kontě už tři výhry, a to startuje jen díky divoké kartě. „Je to neuvěřitelné. Od začátku jezdíme parádně a máme skvělé výsledky,“ pochvaloval si Berrade.

Vacek díky své rychlosti a výbušnosti v závěru patřil mezi největší favority, do spurtu o druhé místo už se však nezapojil a skončil osmý. Pomyslné stupně vítězů doplnil švýcarský mistr Schmid. Skvělý den druhodivizního domácího celku dovršil třetí Pau Miquel. Bittner obsadil s mankem necelých 14 minut 61. pozici.

Překvapivě se závodilo i v pelotonu. Už na začátku nejtěžšího stoupání totiž odpadl průběžně pátý muž Mikel Landa, a tak jeho soupeři dál tlačili na pilu. V problémech se na chvilku ocitl i držitel červeného trikotu Ben O'Connor, Australan se však dotáhl do hlavní skupiny a dál drží vedení o pět sekund před Slovincem Primožem Rogličem. Španěl Landa se naopak propadl z páté až na desátou příčku.

V pátek je na programu kopcovitá etapa, která ovšem končí na prudké stěně Alto de Moncanvillo. V sobotu následuje královská etapa se sedmi hodnocenými stoupáními. Vuelta končí nedělní časovkou do Madridu, kde se bude chtít opět ukázat i Mathias Vacek.

Cyklistický závod Vuelta - 19. etapa (Logroňo - Alto de Moncalvillo, 173,5 km)

Pořadí v etapě:

1. Roglič (Slovin./Red Bull-Bora hansgrohe) 3:54:55

2. Gaudu (Fr./Groupama-FDJ) -46

3. Skjelmose (Dán./Lidl-Trek) -46

4. Mas (Šp./Movistar) -50,

5. Landa (Šp./Soudal-Quick Step) -5

6. Rodríguez (Šp./Ineos Grenadiers) -5

77. M. Vacek (ČR/Lidl - Trek) -14:45,

97. Bittner (ČR/dsm-firmenich-PostNL) -15:35

Průběžné pořadí:

1. Roglič 76:43:36

2. O'Connor (Austr./Decathlon-AG2R-La Mondiale) -1:54

3. Mas -2:20,

4. Carapaz (Ekv./EF Education-EasyPost) -2:54

5. Gaudu -4:33

6. Skjelmose -4:47

62. M. Vacek -2:23:25

114. Bittner -3:52:44