Hlavní obsah

Útok na medaili? Podle některých jsem asi blázen, ale nejedu se účastnit, hlásí Vacek před MS

Nedává si žádné malé cíle. Mathias Vacek se chce stát prvním českým cyklistou v historii, který si odveze medaili z elitní kategorie mistrovství světa. „Chci udělat placku. Ideálně zlatou!“ velí v rozhovoru pro server WeLoveCycling.cz 21letý rodák z Berouna, jenž by ve skotském Glasgow ještě mohl obhajovat loňské stříbro z kategorie třiadvacítek. Dá však přednost mladším a sám se chce v nedělním závodě poprat s těmi nejlepšími.

Foto: Jan Brychta

Mathias Vacek (uprostřed) se radoval z premiérového vítězství v silničním závodě na MČR.

Článek

V nabité konkurenci ho ovšem čeká velmi těžký úkol, aby svůj cíl splnil. „Je mi jasné, že někteří možná budou říkat, že jsem se zbláznil. Ale já se nejedu zúčastnit a říkat, že jsem hrdý, protože jsem se svezl v reprezentačním dresu na mistrovství světa. Mám výkonnost, abych byl v první skupině. Pak se může stát cokoliv," vykládal talentovaný cyklista.

Šanci na úspěch mezi jezdci do 23 let by přitom měl velkou. „Ale jezdím World Tour! Tím je řečeno vše. Nedává logiku, abych jel mezi mladými. Chci placku z velkého mistráku. Tvrdit, že jedu jenom reprezentovat, je alibismus," tvrdil Vacek.

Jeho starší bratr Karel letos zazářil druhým místem v etapě na italském Giru, Mathias zapsal celkové osmé místo na závodě v Norsku nebo deváté v Belgii. A především přerušil šestiletou dominanci závodníků Elkov-Kasper na mistrovství republiky. Poté ho však zbrzdil pád na Tour de Wallonie.

„Trochu mě to rozhodilo, byl jsem děsně rozdrbanej," líčil. Jinak však proti loňsku cítí mnohem víc sebevědomí. Už první rok ve worldtourové stájí Lidr-Trek vidí velký progres. „Od loňského roku jsem se posunul o čtyřicet wattů. To je obrovský skok. Sám jsem byl překvapený. Nikdy by mě nenapadlo, že je něco takového možné. Když tohle cyklista dokáže, nabere jistotu," popisoval.

I jeho role v týmu postupem času roste. „Začal jsem se víc chovat jako lídr. Nejsem smířený s tím, že ačkoliv jsem vlastně v týmu prvním rokem, budu klukům vozit sto kilometrů bidony a pak odpadnu. Vím, že mám kapacitu vyhrávat závody a bojovat s nejlepšími," pokračoval Vacek.

Pomáhá mu i spolupráce s osobním trenérem Markelem Irizarem. „Odjel celkem 21 Grand Tour, takže má z čeho čerpat. Klade mi na srdce, abych měl hlavně čistou hlavu a soustředil se na cyklistiku. Nabádá mě, ať se svěřím s čímkoliv," oceňoval český cyklista.

„Máme výborný vztah. Je jako můj druhý táta. Fakt se mu svěřuji se vším. Tvrdí mi, že jakmile začnu jenom trošku řešit něco jiného než kolo, nemohu podat top výkon. V legraci říká, že když budu chtít začít chodit s nějakou dívkou, musím mu poslat fotku, aby ji schválil. Ale já se stejně do ničeho nehrnu," dodal s úsměvem Vacek.

Související témata: