Hlavní obsah

Útok Miculyčové na medaili zarazil pád při saltu s protočením řídítek

Dvojnásobná evropská šampionka Iveta Miculyčová při druhé finálové jízdě disciplíny BMX freestyle na mistrovství světa ve skotském Glasgowě hodně riskovala, aby vylepšila své bodové hodnocení. Jenže zastavil ji pád při jednom z nejobtížnějších triků. Nakonec neúspěšné obhájkyni bronzu patří deváté místo, z nějž prošla i z kvalifikace.

Foto: Maja Smiejkowska, Reuters

Iveta Miculyčová v akci při MS v Glasgowě.

Článek

Kvůli silné dešťové přeháňce, která přinutila organizátory dlouho vysoušet závodní park, začalo finále s téměř dvouhodinovým zpožděním. Miculyčová v něm měla pouze deset soupeřek, protože v kvalifikaci šestá Chilanka Perezová-Grassetová nenastoupila.

Česká bikrosařka za první finálovou jízdu, v níž po některých tricích nedopadla úplně čistě a v závěru minutového limitu už jí scházela i rychlost, dostala osmou nejlepší známku (72,60). „Byl to pro mě standard na zachycení, který dával možnost zariskovat ve stylu všechno, nebo nic," tvrdila před druhou jízdou sedmnáctiletá reprezentantka.

Platilo to do puntíku a její naděje na vyšší bodový zisk trvala do chvíle, než přišla kolize na rampě, kterou Miculyčová odnesla bolestivě pohmožděným kolenem. „Chtěla jsem předvést náročné salto s protočením řídítek, která se mi ale sekla o koleno, a už jsem padala. Takový už je freestyle. Ne všechny věci vyjdou, jak si přejete. Na Evropě mě právě tento trik vytáhl ke zlatu, tady mě poslal na zem," připustila.

Titul obhájila Američanka Robertsová, která má popáté zlato z MS, když dokázala porazit i všech pět Číňanek srovnaných hned za ní v pořadí. Miculyčová byla ve finále druhou nejlepší Evropankou, z kontinentálních cyklistek ji předčila pouze domácí Worthingtonová na sedmém místě.

Mistrovství světa ve freestyle BMX v Glasgow:
Muži - park:
1. Reilly (Brit.) 95,80
2. Martin (Austr.) 95,30
3. Bruce (USA) 93,90
...
v kvalifikaci 32. Beran
35. HABADA (oba ČR)
Ženy - park:
1. Robertsová (USA) 91,04
2. Sun S'-pej 89,10
3. Čou Chuej-min (obě Čína) 87,90
...
9. MICULYČOVÁ 72,60
v kvalifikaci
26. JALŮVKOVÁ (obě ČR)
Související témata: