Hlavní obsah

Unikátní kousek, zelený dres zářil v horách! Van Aert slaví velké vítězství

Aktualizováno

Znovu ukázal, že je jednoznačně nejkomplexnějším cyklistou současnosti. Wout van Aert v zeleném trikotu pro nejlepšího sprintera ovládl horskou 10. etapu španělské Vuelty. Belgický jezdec potvrdil, že mu nejsou cizí ani kopce. Celý den se tlačil do úniku, což mu nakonec vyšlo, přičemž byl nejsilnější z pětičlenné skupiny uprchlíků. „Nestává se moc často, že se mi povede vyhrát, zrovna když se přijede podívat rodina. O to sladší je tohle vítězství,“ usmíval se 29letý závodník. Průběžné vedení dál s přehledem drží Australan Ben O'Connor.

Foto: Jon Nazca, Reuters

Wout van Aert v zeleném trikotu pro nejlepšího sprintera ovládl horskou 10. etapu španělské Vuelty.

Článek

Cyklisté nasbírali během volného dne nové síly, což se projevilo hned v úvodu úterní etapy. Peloton šlapal v obrovském tempu a dlouho se bojovalo o únik. Takřka do každého pokusu se zapojil i Wout van Aert. „Byl můj cíl dostat se do úniku. V prvním stoupání jsem hodně trpěl, tak už jsem zvažoval, že tu snahu vzdám,“ připouštěl rodák z městečka Herentals.

Snaha se nakonec vyplatila. Belgičan se probojoval do pětičlenné skupiny, které se ale dlouho nedařilo vypracovat na peloton výraznější náskok. „Museli jsme spolupracovat a bojovat dalších padesát kilometrů, abychom to opravdu dotáhli do zdárného konce,“ líčil Van Aert.

Poté už přece jen hlavní skupina zpomalila, uprchlíci ujeli o více než pět minut a mířili za etapovým vítězstvím. A hvězdný jezdec týmu Visma-Lease a Bike si přichystal útok na ideální moment, nástup totiž zamaskoval na sprinterské prémii. Soupeři si zřejmě mysleli, že si jede jen pro body do soutěže o zelený dres, a nereagovali. „Navíc už asi neměli tak čerstvé nohy, tak jsem za to vzal. A vyšlo to,“ pochvaloval si.

Držet se ho i ve stoupání dokázal jen o tři roky starší Francouz Quentin Pacher. V závěrečném sjezdu zkusil favorita překvapit, ale marně. A ve sprintu už dominoval Van Aert, který tak oslavil už 49. profesionální vítězství v kariéře, třetí na letošní Vueltě.

Ačkoliv většina z nich byla ve sprintu, Belgičan opět ukázal, jak ohromně komplexním jezdcem je a že i se zátěží 78 kilo skvěle zvládá přejet hory. Maďarský parťák Attila Valter o něm dokonce před etapou prohlásil, že může vyhrát opravdu každou etapu. „To trochu přehání. Ale samozřejmě jsem rád, že zvládnu jezdit v jakémkoliv terénu,“ usmál se Van Aert.

Díky prvenstvím na vrchařských prémiích navíc v soutěži o puntíkatý dres dorovnal vedoucího Brita Adama Yatese s 22 body, a tak by mohl zabojovat o unikátní kombinaci dvou trikotů. „Je to spíš náhoda. Nějaké body jsem nasbíral, ale budu se dál soustředit jenom na zelený dres,“ poznamenal belgický závodník, který v bodovací soutěží navýšil náskok na druhého Kadena Grovese na 81 bodů.

Mezi favority na celkové pořadí byl tentokrát klid. Červený trikot dal dál drží Ben O'Connor s náskokem téměř čtyř minut na Slovince Primože Rogliče. Čeští zástupci si z pelotonu vystoupili, Mathias Vacek obsadil 77. místo s mankem necelých 15 minut, Pavel Bittner ztratil o devět minut více a dojel na 152. pozici.

Náročný profil Vuelty pokračuje i ve středu. Tentokrát je na programu středně horská etapa, která nabídne po dvou stoupáních druhé i třetí kategorie. Tento profil by mohl vyhovovat i Vackovi.

Cyklistický etapový závod Vuelta – 10. etapa (Ponteareas–Baiona, 160 km):

1. Van Aert (Belg./Visma-Lease a Bike) 3:50:47

2. Pacher (Fr./Groupama-FDJ) -3

3. Soler (Šp./UAE Team Emirates)

4. Lecerf (Belg./Soudal-Quick Step)

5. Hollmann (Něm./Alpecin-Deceuninck) všichni -2:01

6. Juaristi (Šp./Euskaltel-Euskadi) -5:13

...77. M. Vacek (ČR/Lidl-Trek) -14:44

152. Bittner (ČR/dsm-firmenich-PostNL) -24:15.

Průběžné pořadí:

1. O'Connor (Austr./Decathlon-AG2R-La Mondiale) 40:05:54

2. Roglič (Slovin./Red Bull-Bora-hansgrohe) -3:53

3. Carapaz (Ekv./EF Education-EasyPost) -4:32

4. Mas (Šp./Movistar) -4:35

5. Landa (Šp./Soudal-Quick Step) -5:17

6. Lipowitz (Něm./Red Bull-Bora-hansgrohe) -5:29

…65. M. Vacek -1:05:08

135. Bittner -1:50:53