Hlavní obsah

Třináct dní a konec! Vuelta mění lídra, Roglič ozdobil zisk trikotu etapovým vavřínem

Aktualizováno

Téměř dva týdny statečného boje, po třinácti dnech však australský cyklista Ben O'Connor přišel o červený trikot vedoucího muže Vuelty. Slovinec Primož Roglič postupně ukrajoval z pětiminutové ztráty, před 19. etapou s dojezdem na kopci mu chybělo pouhých pět vteřin. Trojnásobný vítěz španělské Grand Tour využil skvělé práce týmových parťáků a posun do čela průběžného pořadí ozdobil vyhranou etapou. Dva dny před finišem v Madridu vede o minutu a 54 sekund.

Foto: Profimedia.cz

Primož Roglič se dostal do čela průběžného pořadí španělské Vuelty.

Článek

Únik se opět tvořil téměř čtyřicet kilometrů. Před balík se vydala statečná pětice včetně mexického talentu Isaaca del Tora. Uprchlíci si vypracovali až pětiminutový náskok, peloton však zejména díky tempu Rogličova týmu RedBull Bora-hansgrohe manko kontroloval a před závěrečným stoupáním první kategorie na Alto de Moncanvillo bylo je jasné, že si to o vítězství rozdají jezdci na celkové pořadí.

„Vyhrát etapu jsem ani nepotřeboval, ale parťáci mě neposlechli a tahali celý den. Asi neměli co na práci, tak jsem tedy souhlasil, že půjdu i pro etapu,“ říkal Roglič se svou typickou ležérností.

Jeho týmoví kolegové mu však už v první pasáži kopce připravili úžasnou pozici. Kolumbijec Martínez rozjel tak brutální tempo, které nezachytil vůbec nikdo kromě jeho dvou stájových kolegů Aleksandra Vlasova a Rogliče. Vlasov poté ještě chvíli pracoval pro svého lídra, než parťáka „vypustil“ na sólovou misi.

Rogličovi zbývalo do cíle ještě necelých pět kilometrů v prudké stěně. Půlminutový náskok se mu dařilo nadále navyšovat. Jeho hlavní konkurent O'Connor navíc v závěru totálně vytuhl a ztratil téměř dvě minuty. „Cítil jsem se dobře, ale pak jsem se najednou zlomil. Projevily se tři týdny závodění, došly mi síly,“ uznal 28letý Australan pro Eurosport.

Ve zbylých dvou etapách tak ještě bude mít co dělat, aby udržel alespoň pódium, na které dotírají Španěl Enric Mas nebo Ekvádorec Richard Carapaz. „Teď už ale přemýšlím spíš nad pondělním odpočinkem na terase s pivem v ruce,“ hořce se usmál O'Connor.

Naopak zkušený 34letý Slovinec už je velmi blízko k tomu, aby po tříleté pauze zapsal své čtvrté celkové prvenství na Vueltě. „Jsem s tímhle náskokem rozhodně spokojený,“ pochvaloval si Roglič. „Ale celou Vueltu říkáme, že nás královská etapa ještě čeká. A teď je tady. Bude to pořádná makačka. Do Madridu je to ještě daleko,“ uvědomoval si.

Sobotní královská etapa totiž nabídne hned sedm hodnocených stoupání, z toho tři první kategorie a finiš na Picón Blanco. Vuelta končí nedělní časovkou do Madridu, v níž bude do okruhu favoritů patřit i český mladík Mathias Vacek, který v pátek obsadil 77. příčku s mankem necelé čtvrthodiny. Druhý z českých zástupců ztratil o minutu více a obsadil 97. místo.

Cyklistický závod Vuelta - 19. etapa (Logroňo - Alto de Moncalvillo, 173,5 km)

Pořadí v etapě:

1. Roglič (Slovin./Red Bull-Bora hansgrohe) 3:54:55

2. Gaudu (Fr./Groupama-FDJ) -46

3. Skjelmose (Dán./Lidl-Trek) -46

4. Mas (Šp./Movistar) -50,

5. Landa (Šp./Soudal-Quick Step) -5

6. Rodríguez (Šp./Ineos Grenadiers) -5

77. M. Vacek (ČR/Lidl - Trek) -14:45,

97. Bittner (ČR/dsm-firmenich-PostNL) -15:35

Průběžné pořadí:

1. Roglič 76:43:36

2. O'Connor (Austr./Decathlon-AG2R-La Mondiale) -1:54

3. Mas -2:20,

4. Carapaz (Ekv./EF Education-EasyPost) -2:54

5. Gaudu -4:33

6. Skjelmose -4:47

62. M. Vacek -2:23:25

114. Bittner -3:52:44