Hlavní obsah

Zbláznil se? Šílený divák na Tour házel po šampionech brambůrky, už byl zadržen

Aktualizováno

Díky naprosto volné přístupnosti silnic vládne na Tour de France jako vždy jedinečná atmosféra. Otevřenost nejslavnějšího cyklistického závodu na světě s sebou ale samozřejmě přináší i rizika. Čas od času se totiž najdou blázniví fanoušci, kteří se svými nepochopitelnými činy snaží zviditelnit. V závěrečném stoupání 14. etapy se to jednomu z nich povedlo. Trest ho nemine.

Sestřih čtrnácté etapy Tour de FranceVideo: sntv

Článek

Zbývaly dva kilometry z cílového stoupání na Pla d'Adet. Vepředu šlapal pozdější vítěz Tadej Pogačar, když v tom mu z ničeho nic jeden z polonahých fanoušků vložil před obličej pytlík s brambůrky. Držitel žlutého trikotu jen nechápavě zakroutil hlavou, oklepal se a pokračoval dál. V cíli ústřel diváka nekomentoval.

Asi aby výtržník nechal duel o celkové prvenství vyrovnaný, neodpustil si podobný prohřešek ani u druhého Jonase Vingegaarda. Dánskému cyklistovi dokonce hodil do obličeje hrst chipsů.

Trestu bláznivý divák neunikne, podle francouzského serveru Le Parisien byl krátce po incidentu zadržen. „Asociace profesionálních cyklistů (CPA) s potěšením podnikne právní kroky proti tomuto chlápkovi kvůli tomu, co udělal oběma jezdcům. Je to neuctivé a nebude to tolerováno,“ uvedl na sociální síti X předseda dané asociace Adam Hansen.

Hitem internetu po horské 14. etapě je i video z cíle. Tentokrát výrazně úsměvnější. Pogačar se vyšlapával na trenažeru vedle třetího muže průběžného pořadí Remca Evenepoela a z ničeho nic na něj vypálil: „Je hezké vidět tvůj zadek.“

Belgičan nejprve nechápe, ale pak povedeně odpoví. „Rád bych viděl tvůj častěji. Ne ze vzdálenosti 500 metrů,“ usmál se s ohledem na fakt, že se suverénním Slovincem v horách opět nedokázal držet tempo.

Oba hraví cyklisté rozehráli vtipnou hru už po páteční etapě. Zatímco kolem Pogačara stály v mixzóně desítky novinářů, Evenepoel vymýšlel způsob, jak kolem davu proklouznout. Přišel na kreativní řešení, proplížil se pod kamerami a před soupeřem. Slovinec se smíchem využil situace a předkloněného Evenepoela plácl přes zadek.

Tahle hvězdná dvojka prostě ukazuje, že i během nejprestižnějšího závodu umí pořádně odlehčit náladu.