Hlavní obsah

Povstání šampiona! Vingegaard docvakl Pogačara a ovládl horskou etapu na Tour

Aktualizováno

Už to vypadalo, že druhé letošní vítězství na Tour de France oslaví Tadej Pogačar. Držitel žlutého trikotu mířil k tomu, aby výrazně navýšil svůj náskok v celkovém pořadí. V horské 11. etapě se na něj však až zázračně dotáhl úřadující šampion Jonas Vingegaard. Ve stoupání stáhl půlminutové manko a překvapivě zvládl i dramatický spurt o vítězství. Třetí skončil se ztrátou 25 vteřin Remco Evenepoel, čtvrtý ve stejném času navzdory pádu v závěru Primož Roglič.

Vingegaard porazil na Tour ve spurtu PogačaraVideo: sntv

Článek

Náročná 211 kilometrů dlouhá etapa Centrálním masivem nenabídla úspěšný únik, jelo se totiž bláznivým tempem. Dopředu se sice dostala desetičlenná skupina, v níž byla i silná dvojice týmu EF Education First Richard Carapaz s Benem Healym, peloton v čele s týmem Tadeje Pogačara UAE Emirates ale náskok uprchlíků kontroloval.

V nejtěžším stoupání dne na vrchol první kategorie Puy Mary už skupina hlavních favoritů únik dostihla, a tak bylo jasné, že se bude rozhodovat mezi jezdci na celkové pořadí. Půl kilometru před vrcholem zaútočil ve žlutém trikotu jedoucí Pogačar. Druhý muž průběžného pořadí Remco Evenepoel vůbec nereagoval, ohlížel se i Jonas Vingegaard, který se však poté společně s Primožem Rogličem vydal lídra stíhat a ztrácel jen pár sekund.

V následném sjezdu ovšem Pogačar znovu ukázal své výjimečné technické schopnosti. Vypracoval si více než půlminutový náskok, zatímco obhájce prvenství a zkušeného Rogliče dojeli Evenepoel s Carlosem Rodríguezem i další.

Do konce však zbývala ještě dvě krátká, ale prudká stoupání. A v nich ukázal po zranění stále rostoucí formu úřadující šampion. Slovince docvakl těsně před vrcholem druhé kategorie Col de Petrus, kde se rozdávaly bonifikační sekundy. Zaskočený Pogačar přesto dokázal sprint dvou nejlepších vrchařů současnosti ovládnout a posunul se tím i do čela vrchařské soutěže.

Dvojice favoritů pokračovala ve vysokém tempu. Zvolnila až v posledním kilometru, kdy oba hvězdní cyklisté dost taktizovali. Vingegaard sprintoval z první pozice, Pogačar se mu vyvezl na zadním kole, ale v úchvatném souboji už se před něj dostat nedokázal! „Překvapilo mě, že jsem ho zvládl ve sprintu porazit,“ přiznal 27letý Dán.

Slovinec gestem v cíli uznal porážku, která ho ale nemusí tolik trápit. V celkovém pořadí totiž ztratil na Vingegaarda jen sekundu, celkově drží náskok 66 vteřin na Evenepoela a 74 sekund na obhájce.

Komplikace prožil čtvrtý v pořadí Roglič. Pádem v zatáčce v závěrečném sjezdu totiž ztratil na Evenepoela půl minutu, díky tomu, že už však byl v ochranné zóně, zapsal stejný čas jako Belgičan. Z páté příčky se propadl Pogačarův pomocník Juan Ayuso, místo něj si však na tuto pozici pomohl jiný ze Slovincových domestiků, Joao Almeida.

Jediný český účastník závodu Jan Hirt obsadil s odstupem téměř 23 minut 51. pozici a celkově mu patří 108. místo. Ve čtvrtek a v pátek jsou na programu rovinaté etapy, o víkendu cyklisty prověří kopce v Pyrenejích.

Tour de France - 11. etapa Évaux-les-Baines–Le Lioran (211 km):

1. Vingegaard (Dán./Visma-Lease a Bike) 4:58:00

2. Pogačar (Slovin./UAE Team Emirates) stejný čas

3. Evenepoel (Belg./Soudal-Quick-Step) -25

4. Roglič (Slovin./Red Bull-Bora-hansgrohe) stejný čas

5. Ciccone (It./Lidl-Trek) -1:47

6. Almeida (Portug./UAE Team Emirates) -1:49

…51. Hirt (ČR/Soudal-Quick Step) -22:54.

Průběžné pořadí:

1. Pogačar 45:00:34

2. Evenepoel -1:06

3. Vingegaard -1:14

4. Roglič -2:15

5. Almeida -4:20

6. Rodríguez (Šp./Ineos-Grenadiers) -4:40

…108. Hirt -1:49:40.