Hlavní obsah

První etapové vítězství pro Eritreu! Ve spurtu triumfoval Girmay, žlutý trikot má nového držitele

Aktualizováno

Hromadný pád dva kilometry před koncem vyřadil několik velkých favoritů na vítězství ve třetí etapě Tour de France. Šance v rovinatém dojezdu se tak chopil eritrejský cyklista Biniam Girmay, který zajistil historicky první vítězství pro svou zemi i tým Intermarché-Wanty. „Eritrea i Afrika můžou být hrdé. Tohle je naše chvíle. Jsem ohromně šťastný,“ rozplýval se dojatý 24letý spurter. Radoval se i Ekvádorec Richard Carapaz, jenž se díky lepšímu umístění oblékne místo Pogačara do žlutého trikotu.

Sestřih 3. etapy Tour de FranceVideo: sntv

Článek

Girmay před dvěma roky dokázal triumfovat už v etapě na italském Giru, teď však zapsal největší úspěch kariéry. „Od doby, co jsem začal závodit, nikdy bych si ani nevysnil, že tu vůbec budu startovat. A teď jsem tu dokonce vyhrál. Nemůžu tomu uvěřit,“ líčil. „Děkuju Bohu za všechno a za sílu, kterou mi dal,“ říkal dojatě, načež se na několik vteřin odmlčel a otíral si slzy z očí.

Přitom ani nebyl první volbou belgického týmu pro sprinterský finiš. „Původně jsem měl rozjet spurt Gerbenu Thijssenovi, já jsem byl jenom záložní varianta. Nakonec jsem tam zůstal sám, tak jsem to zkusil,“ usmál se.

Pomohl mu i chaos v závěru, hromadný pád dva kilometry před cílem vyřadil ze souboje o vítězství několik favoritů. Girmay ale dokázal zdolat druhého Gaviriu i třetího De Lieho, poradil si i s dalšími elitními finišmany Madsem Pedersenem, Groenewegenem, Bauhausem nebo Jakobsenem. „Je neuvěřitelné porazit ty nejlepší sprintery na světě,“ liboval si Eritrejec.

A jak se jeho vítězství rodilo? Nejdelší etapa letošního ročníku příliš vzruchu nepřinesla. Do úniku se žádným jezdcům nechtělo, jelikož by měli absolutně minimální šanci dotáhnout ho až do finiše. Výjimku udělal třetí den po sobě držitel puntíkatého i zeleného trikotu Jonas Abrahamsen, kterého doplnil týmový kolega Johannes Kulset. Jelikož se k nim však nikdo nepřidal, po čtyřech kilometrech norská dvojice doslova zastavila a počkala na peloton.

Abrahamsen si alespoň nastoupil pro jediný bod na vrchařské prémii, souboj sprinterů v bodovací soutěži pak ovládl Dán Mads Pedersen. Jelo se ale opět dlouho v klidném tempu a pohromadě, což na chvíli změnil Francouz Fabien Grellier, jenž v čele ukazoval barvy svého týmu TotalEnergies, ale byl dostižen 28 kilometrů před cílem.

Nervozita v pelotonu před finišem stoupala a zapříčinila i několik pádů. Nejprve se poroučel k zemi týmový kolega Jana Hirta Dán Casper Pedersen, jenž kvůli zlomenině klíční kosti na Tour končí.

Spurt v závěrečné části třetí etapy Tour de FranceVideo: sntv

Poté spadl i Mathieu van der Poel, hlavní rozjížděč Jaspera Philipsena. A pak následoval zmiňovaný hromadný karambol, který vyřadil řadu velkých jmen včetně Marka Cavendishe. Ten tak nemohl zaútočit na své 35. vítězství na Tour, jímž by překonal legendárního Eddyho Merckxe.

Sprinteři znovu dostanou šanci ve středu a ve čtvrtek, nejprve však musejí přežít první horskou etapu v úterý. Cyklisté se poprvé dostanou na francouzské území, čeká je 3600 výškových metrů včetně 23 kilometrů dlouhého stoupání přes slavný Galibier. V akci tak budou zejména jezdci na celkové pořadí.

Ve žlutém trikotu pojede Ekvádorec Richard Carapaz, který má stejný čas jako Remco Evenepoel, Jonas Vingegaard i dosavadní držitel žluté barvy Tadej Pogačar. Při vyrovnaném času rozhoduje součet všech umístění, Carapaz se dostal před Slovince díky 14. místu ze třetí etapy. „Je to pro mě sen. Mám pro tenhle dres velký respekt, vždyť to je největší závod na světě,“ řekl 31letý vrchař v rozhovoru pro Eurosport.

Cyklistický závod Tour de France - 3. etapa: Piacenza - Turín (230,8 km):
1. Girmay (Erit./Intermarché-Wanty) 5:26:48
2. Gaviria (Kol./Movistar)
3. De Lie (Belg./Lotto-Dstny)
4. Pedersen (Dán./Lidl-Trek)
5. Groenewegen (Niz./Jayco-AlUla)
6. Bauhaus (Něm./Bahrain Victorious) všichni stejný čas
172. HIRT (ČR/Soudal-Quick Step) -4:14
Průběžné pořadí:
1. Carapaz (Ekv./EF Education-EasyPost) 15:20:18
2. Pogačar (Slovin./UAE Emirates)
3. Evenepoel (Belg./Soudal-Quick Step)
4. Vingegaard (Dán./Visma-Lease a Bike) všichni stejný čas
5. Bardet (Fr./dsm-firmenich-PostNL) -6
6. Bilbao (Šp./Bahrain Victorious) -21
166. HIRT -52:29.
Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.