Hlavní obsah

Pogačar si vymyslel vítěznou taktiku sám. Zaútoč, jeď! křičel na parťáka

Pasivní bránění žlutého dresu? Vůbec. Vedoucí muž Tour de France Tadej Pogačar sice před horskou 14. etapou mluvil o tom, že ze své pozice útočit nepotřebuje, ale asi to bylo jen zmatení soupeře. Jeho tým UAE Emirates rozjel v první pyrenejské zkoušce brutální tempo. A pak si připravil nečekaný útok, který během vražedného stoupání vymyslel sám 25letý Slovinec.

Video: sntv

Článek

Tedy Pogačar měl vítěznou taktiku v hlavě už při snídani. „U Tadeje člověk nikdy neví. Ráno mi říkal, že můžu vyhrát etapu, když pojedu na plný plyn,“ líčil v cíli britský parťák Adam Yates. Tehdy bral lídrova slova asi trochu s nadsázkou, ale nakonec se z části vyplnila. Právě Yates byl totiž klíčovým nástrojem pro třináctý Pogačarův triumf na Staré dámě.

Už po chvilce cílového stoupání na Pla d’Adet bylo vidět, že Slovinec se s Britem na něčem domlouvá. „Řval jsem na něj, on na mě zpátky. V té bouřlivé atmosféře nám trvalo snad pět minut, než jsme si to vyjasnili,“ usmíval se držitel žlutého trikotu.

A co že tedy svému pobočníkovi nařizoval? „Zaútoč, jeď si pro etapu!“ popisoval Pogačar. A Yates nejdřív nechápal. „O co ti jde?“ odpovídal kolegovi. „Byl jsem připravený nastolit tempo jako vždycky, ale on mi řekl, ať zaútočím. Byla to dost improvizace,“ uvědomoval si Yates.

Ale o šest let mladšího parťáka poslechl. Sedm kilometrů před koncem za to vzal, na jeho nástup nikdo nereagoval a takřka ihned dojel vedoucího Bena Healyho, posledního přeživšího z úniku. „Fakt si mohl jet pro vítězství,“ tušil Pogačar.

Zároveň však vycítil šanci najet na soupeře cenné vteřiny. „Viděl jsem příležitost vyrazit za ním. Jednal jsem instinktivně a také jsem zaútočil,“ vysvětloval vedoucí muž celé Tour. A překvapivá taktika nesla ovoce.

Konkurenti Jonas Vingegaard s Remcem Evenepoelem ztráceli. Pogačar se vzápětí docvakl na Yatese a mohl si chvilku odfrknout. „Nabral jsem dech, získal jsem tím drobnou výhodu. Adam pro mě na silnici umřel, byl klíčový pro tohle vítězství. Patří mu velký dík,“ vzkazoval Pogačar, jenž se poté od parťáka odpoutal. A v cíli mu hned objetím děkoval.

Jaký je tedy výsledek improvizace týmu ze Spojených arabských emirátů? Vingegaard dorazil do finiše s mankem 39 sekund, celkově zaostává už o 1:57. Třetí Evenepoel ještě o 25 vteřin víc. Fenomenální Slovinec tak má blízko k tomu, aby se po třech letech vrátil na trůn Staré dámy. „Abych byl upřímný, cítím se mnohem lépe než loni,“ prozradil.

Zároveň však tuší, že cíl v Nice je ještě daleko. A uvědomuje si to i jeho konkurent, obhájce prvenství Vingegaard. Smazat část ze svého manka bude chtít už v dnešní královské etapě s pěti náročnými stoupáními a 4800 výškovými metry na 198 kilometrech. „Delší a náročnější etapa mi bude sedět víc. Věřím, že se ještě můžu do žlutého obléknout,“ prohlásil 27letý Dán.

Jestli chce zaútočit na vítězný hattrick, což by po šíleném zranění z dubna byl opravdový majstrštyk, potřebuje Vingegaard začít ztrátu stahovat. Podaří se mu to proti zdánlivě neporazitelnému Pogačarovi dnes?