Hlavní obsah

Pogačar kraloval na Galibieru i ve sjezdu! Žlutý trikot vybouchl

Aktualizováno

Největší favorit demonstroval svou sílu. Tadej Pogačar ve čtvrté etapě Tour de France, první horské, ve stoupání na slavný Galibier frnkl všem svým soupeřům. Slovinský cyklista na obhájce prvenství Jonase Vingegaarda poté ve sjezdu navýšil náskok na 37 vteřin a oblékl se do žlutého trikotu. Jeho dosavadní držitel Ekvádorec Richard Carapaz nečekaně vybouchl a ztratil přes pět minut.

Sestřih čtvrté etapy Tour de FranceVideo: sntv

Článek

Tadej Pogačar udělal první krok k tomu, aby se po třech letech vrátil na trůn Tour de France. V úvodní horské zkoušce dominoval. Jeho tým UAE Emirates rozjel v nekonečně dlouhém stoupání na Galibier vražedné tempo a odpáral téměř všechny soupeře.

Zatímco ve skupině hlavních favoritů zůstávali ještě dva Slovincovi parťáci Španěl Ayuso a Portugalec Almeida, Vingegaard už jel stejně jako další konkurenti osamocen bez týmových kolegů. Z převahy bílých dresů nakonec Pogačar zaútočil krátce před vrcholem. „Věřil jsem si už od startu, měl jsem dobré nohy. Tyhle silnice znám velmi dobře, byl jsem tu několikrát na soustředění. Cítil jsem se jako doma,“ líčil.

Sedmadvacetiletý Dán sice dokázal zareagovat a držel se na zadním kole o dva roky mladšího rivala, nastolené tempo ale poté neustál a Pogačar se mu začal o pár sekund vzdalovat. A pak ukázal své technické schopnosti i ve sjezdu, v němž Vingegaardovi dál ujížděl. Na Dána se naopak dotáhla skupina s Ayusem, Belgičanem Remcem Evenepoelem, Slovincem Primožem Rogličem a Španělem Carlosem Rodríguezem.

Obhájce prvenství nakonec finišoval až pátý, v celkovém pořadí je třetí se ztrátou 50 vteřin na Pogačara. Na druhé místo s mankem 45 sekund se posunul Evenepoel, týmový kolega Jana Hirta, který byl ve stoupání na Galibier také vidět.

Pogačar zapsal už svůj dvanáctý etapový triumf při svém čtvrtém startu na Tour. „Jsem za to hodně rád. Všechno šlo podle plánu, tohle jsme si vysnili. Jsem moc šťastný. Cítím se dobře, snad to takhle bude pokračovat,“ usmál se.

Cyklistický závod Tour de France - 4. etapa: Pinerolo - Valloire (139,6 km):
1. Pogačar (Slovin./UAE Emirates) 3:46:38
2. Evenepoel (Belg./Soudal-Quick Step)
3. Ayuso (Šp./UAE Emirates)
4. Roglič (Slovin./Red Bull-Bora-hansgrohe) všichni -35
5. Vingegaard (Dán./Visma-Lease a Bike)
6. Rodríguez (Šp./Ineos Grenadiers) oba -37
...
29. Hirt (ČR/Soudal-Quick Step) -4:07
Průběžné pořadí:
1. Pogačar 19:06:38
2. Evenepoel -45
3. Vingegaard -50
4. Ayuso -1:10
5. Roglič -1:14
6. Rodríguez -1:16
...
70. Hirt -56:54
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.