Hlavní obsah

Philipsen kraloval ve spurtu na Tour. Chaos ve větrné etapě, další pád i odstoupení

Aktualizováno

Žádná klidná rovina, cyklisté si před náročným víkendem v Pyrenejích rozhodně neodpočinuli. Třináctou etapu Tour de France pořádně zkomplikoval boční vítr, který několikrát natrhal peloton. Jelo se v obrovském tempu s průměrem téměř 49 kilometrů v hodině, nakonec se však opět šlo do hromadného finiše, který ovlivnil nepříjemný pád. Spurt menší skupiny ovládl Jasper Philipsen. „Cítil jsem se mnohem lépe než minulý týden, zatím nejlépe na Tour. Tak jsem rád, že to vyšlo a nikdo se přede mě nedostal,“ radoval se 26letý Belgičan.

Sestřih třinácté etapy Tour de FranceVideo: sntv

Článek

Po delší době znovu cítil šanci na etapový triumf v úniku. Do něj se proto natlačilo hned 21 jezdců včetně mistra světa Mathieua van der Poela, držitele puntíkatého dresu Jonase Abrahamsena nebo osmého muže průběžného pořadí Adama Yatese, týmového kolegy vedoucího Tadeje Pogačara.

A právě Yatesova přítomnost v pelotonu znervózňovala konkurenční týmy, zejména Ineos a Vismu. Tým kolem Jonase Vingegaarda navíc na rovině s bočním větrem rozjel takové tempo, že hlavní skupinu pěkně nadělil.

Šest jezdců nizozemské stáje Visma-Lease a Bike se dokonce utrhlo od pelotonu, drželi se s nimi jen Remco Evenepoel nebo Tadej Pogačar, který však měl k ruce pouze jediného týmového kolegu. Družina kolem obhájce prvenství však poté nečekaně zvolnila tempo a znovu se spojila s pelotonem.

Pogačarově týmu UAE Emirates se ulevilo, mezitím už však ztrácel jeden z klíčových domestiků do hor Juan Ayuso. Španěl byl pozitivně testován na covid a očividně se necítil ve své kůži, a tak nakonec z devátého místa celkového pořadí odstoupil. A do etapy kvůli zranění vůbec neodstartoval šestý muž průběžně Primož Roglič.

Pokračovalo drtivé tempo a několikrát potrhaný peloton pohltil početný únik. Nastoupit poté zkoušely menší skupinky se jmény jako Richard Carapaz, Magnus Cort Nielsen nebo Jasper Stuyven, ale vše nakonec směřovalo k hromadnému dojezdu.

Spurt ovlivnil nepříjemný pád. Maxim Van Gils se snažil podél levé bariéry protáhnout dopředu sprintera Arnauda De Lieho, jenže rozjížděč z týmu Lotto Dstny neměl dostatek prostoru a ramenem srazil dalšího z Belgičanů – brzdícího Amauryho Capiota. Ten byl po karambolu pořádně sedřený, přelétl přes něj i Nizozemec Cees Bol. Belgický mistr De Lie situaci až zázračně ustál.

Sprintovat o vítězství ale nemohl. Radoval se tak jiný Belgičan – Jasper Philipsen –, jenž udolal krajana Wouta van Aerta. „Měli jsme v úniku dva jezdce, ale jelo se opravdu brutální tempo. Tak jsem stále věřil, že by to mohlo vyjít na sprint,“ líčil Philipsen po druhém vítězství na letošní Tour, celkově osmém.

Ztrátu na zelený trikot Biniama Girmaye, jenž finišoval čtvrtý, stáhl na 75 bodů. Sprinteři však dostanou pravděpodobně už jen jednu šanci. „Teď si užiju výhru, ale vždycky chci víc,“ usmál se Philipsen, který bude chtít v úterý zaútočit na další triumf.

O víkendu ale budou muset nejrychlejší muži v pelotonu přežít náročné kopce v Pyrenejích. Opět se tak rozjede boj o žlutý trikot.

Cyklistický etapový závod Tour de France - 13. etapa: Agen - Pau (165,3 km):
1. Philipsen (Belg./Alpecin-Deceuninck) 3:23:09
2. Van Aert (Belg./Visma-Lease a Bike)
3. Ackermann (Něm./Israel-Premier Tech)
4. Girmay (Erit./Intermarché-Wanty)
5. Arndt (Něm./Bahrain Victorious)
6. Stuyven (Belg./Lidl-Trek) všichni stejný čas
...155. HIRT (ČR/Soudal-Quick Step) -13:29
Průběžné pořadí:
1. Pogačar (Slovin./UAE Team Emirates) 52:40:58
2. Evenepoel (Belg./Soudal-Quick-Step) -1:06
3. Vingegaard (Dán./Visma-Lease a Bike) -1:14
4. Almeida (Portug./UAE Team Emirates) -4:20
5. Rodríguez (Šp./Ineos-Grenadiers) -4:40
6. Landa (Šp./Soudal-Quick-Step) -5:38
...123. HIRT -2:08:01