Hlavní obsah

Pátá! Pogačar se vezl v háku, ale rivalovi výhru nedaroval: V cyklistice se přece nebrzdí

Aktualizováno

Tentokrát se celý den jen vezl v háku a nechal pracovat soupeře. Ve finiši horské 20. etapy Tour de France ale Tadej Pogačar znovu ukázal, kdo je aktuálně nejlepším cyklistou světa. Ve finiši udolal svého hlavního rivala, obhájce prvenství Jonase Vingegaarda, který si pojistil druhou příčku před Remcem Evenepoelem. Belgičan se snažil na Dána útočit, výborně pro něj pracoval i Jan Hirt, ale zůstane třetí. Na programu už je jen nedělní časovka s cílem v Nice.

Tadej Pogačar vyhrál předposlední 20. etapu Tour de FranceVideo: sntv

Článek

Měla to být etapa pro únik, do kterého se dostala taková jména jako Romain Bardet, Enric Mas, Wilco Kelderman nebo Richard Carapaz. Ten si vítězstvími na dvou vrcholech první kategorie zajistil puntíkatý trikot, první v historii pro ekvádorskou cyklistiku.

Snažil se zaútočit i na druhé etapové prvenství, náskok vedoucí skupiny však před závěrečným stoupáním na Col de la Couillole klesl pod tři minuty. V čele hlavní skupiny totiž držel skvělé tempo Soudal Quick-Step i s jediným českým zástupcem Janem Hirtem. Když po něm pak převzal práci pátý muž průběžného pořadí Mikel Landa, bylo jasné, že uprchlíci mají smůlu. „Quick-Step jel vysoké tempo. To mi nakonec hrálo do karet,“ uvědomoval si Pogačar.

Vepředu v tu chvíli sváděli úchvatný souboj Carapaz se Španělem Masem, jenž chtěl prolomit trápení tradiční stáje Movistar. Oba jezdci na tom byli takřka stejně a i přes několik nástupů se nedokázali utrhnout.

Útočit na druhé místo Vingegaarda zkoušel i Remco Evenepoel, ale rovněž neuspěl. Po jeho druhém ataku za to naopak vzal úřadující šampion a definitivně rozhodl o svém druhém místu. Držet se ho dokázal jen Pogačar, suverén letošní Tour. Pětadvacetiletý Slovinec zůstával v klidu, využíval tempa rivala a oba hvězdní cyklisté se tři kilometry dotáhli k vedoucí dvojici.

Vingegaard nedokázal soupeře utrhnout, a tak se rozhodovalo až v závěrečných metrech. „Chvilku jsem zadoufal, že by mi mohl výhru věnovat. Ale vůbec ho neviním. Asi bych udělal to samé,“ svěřil se 27letý Dán.

Na konkurenta ve finiši neměl, Pogačar hravě nastoupil a soka zválcoval. „Je to tak, jak to je. V cyklistice se přece nebrzdí,“ prohlásil po 16. vítězství na Tour de France v kariéře, letos už pátém „Kdybyste mi to řekli před Tour, tak bych tomu nevěřil. Je to opravdu jako z jiné planety. I jeden triumf by mi stačil. Ale přece nebudu brzdit, když můžu vyhrát etapu,“ poznamenal držitel žlutého trikotu.

V průběžném pořadí má náskok pěti minut a čtrnáct sekund. Aby stvrdil svůj třetí celkový triumf na Staré dámě, potřebuje zvládnout už jen netradiční závěrečnou časovku z Monaka do Nice, kde může zabojovat o další vyhranou etapu. „Třeba budu mít dobré nohy, uvidíme. Hlavně ať přijedu v jednom kuse, je to nebezpečná časovka. Chci si to mezi fanoušky taky trochu užít,“ doplnil Pogačar.

Cyklistický závod Tour de France - 20. etapa Nice - Col de la Couillole (132,8 km):
1. Pogačar (Slovin./UAE Emirates) 4:04:22
2. Vingegaard (Dán./Visma-Lease a Bike) -7
3. Carapaz (Ekv./EF Education-EasyPost) -23
4. Evenepoel (Belg./Soudal-Quick-Step) -53
5. Mas (Šp./Movistar) -1:07
6. Almeida (Portug./UAE Emirates) -1:28
...50. HIRT (ČR/Soudal Quick-Step) -19:01
Průběžné pořadí:
1. Pogačar 82:53:32
2. Vingegaard -5:14
3. Evenepoel -8:04
4. Almeida -16:45
5. Landa (Šp./Soudal-Quick-Step) -17:25
6. A. Yates (Brit./UAE Emirates) -21:11
..66. HIRT -3:46:17