Hlavní obsah

Olympijský šampion se dočkal výhry na Tour! Hirt šlapal v úniku i pomáhal parťákovi

Aktualizováno

Je úřadujícím olympijským šampionem, ovládl italské Giro, slavil vyhrané etapy tam i na španělské Vueltě. Richardu Carapazovi do sbírky chyběl jen triumf na nejprestižnější Tour de France. V horské 17. etapě se 31letý ekvádorský cyklista dočkal. Z početného úniku, do nějž se probojoval i jediný český zástupce Jan Hirt, byl nejsilnější a porazil druhého Brita Simona Yatese. „Tohle si budu pamatovat do konce života,“ rozplýval se Carapaz. Ve skupině favoritů znovu útočil i lídr Tadej Pogačar, nakonec však ztratil deset sekund na třetího v pořadí Remca Evenepoela, jemuž v závěru pomáhal i dojetý Hirt.

Foto: Daniel Cole, ČTK/AP

Ekvádorský cyklista Richard Carapaz opanoval 17. etapu Tour de France.

Článek

Peloton se vrátil do Alp, na cyklisty však nečekalo žádné stoupání mimořádné kategorie. Velkou šanci na vítězství tak cítil únik, který na letošní Tour uspěl zatím jen třikrát. Od začátku se proto jelo v obrovském tempu a spousta jezdců se snažila nastupovat.

Útoky méně početných skupin však měly jen jepičí život. Po padesáti kilometrech roviny se přece jen podařilo utrhnout čtveřici závodníků. Skupinu silných klasikářů tvořil Lucemburčan Jungels, Belgičan Benoot, Francouz Grégoire a Dán Cort Nielsen.

Ovšem peloton stále nezpomalil a držel se těsně za uprchlíky. To tak dalo šanci 55 kilometrů před finišem početné skupině pronásledovatelů, která se odpojila od hlavního pole. Součástí 47členné grupy byl i jediný český zástupce Jan Hirt.

Do úniku se nedostal nikdo z elitní desítky průběžného pořadí, přesto v něm figurovala zvučná jména jako Richard Carapaz, Simon Yates, Wout van Aert nebo Guillaume Martin, jehož při nástupu rozhodila fanynka se zelenou vlaječkou.

Drtivý útok v nejtěžším stoupání dne ukázal Yates, který se dotáhnul na čelo a hned osamoceně pokračoval dál. Jenže s tím se nedokázal smířit Carapaz. Na Brita se docvakl a krátce poté mu dokázal odskočit. „Načasoval jsem si to výborně. Skupina byla obrovská, takže útoků byla potřeba spousta. Opravdu náročný den,“ připustil.

Další náskok si vybudoval ve sjezdu a směřoval za prvním vítězstvím pro ekvádorskou cyklistiku na Tour de France. „Beru to jako reprezentaci nejen Ekvádoru, ale celé Jižní Ameriky. Snad jsem touhle výhrou všechny potěšil,“ usmál se rodák z El Carmela, který letos ve 4. etapě dokonce vezl žlutý trikot, ovšem ve zkoušce přes Galibier se propadl mimo elitní dvacítku.

„Samozřejmě jsem plánoval soustředit se na celkové pořadí, ale tam už jsem byl hodně vzadu. Tak jsem chtěl zaútočit na etapu. Téhle výhry si vážím opravdu nejvíc, vždyť tu jsou elitní závodníci z celého světa, největší konkurence,“ líčil Carapaz.

Celkem nečekaně se bojovalo i ve skupině hlavních favoritů. Tadej Pogačar si nedokázal užít klidnější den a prověřil připravenost svých rivalů. Jonasi Vingegaardovi i Remcu Evenepoelovi sice na chvíli cuknul, ale oba konkurenti Slovince dojeli ve sjezdu.

Evenepoel poté sám zaútočil, odpoutal se od obou šampionů a chvilku mu pomáhal i z úniku dojetý Hirt. Belgičan díky tomu stáhl deset vteřin na Pogačara a dvanáct na Vingegaarda, a především si pojistil umístění na pódiu.

Cyklistický závod Tour de France - 17. etapa St. Paul - Superdévoluy (177,8 km):
1. Carapaz (Ekv./EF Education-EasyPost) 4:06:13
2. S. Yates (Brit./Jayco-AlUla) -37
3. Mas (Šp./Movistar) -57
4. De Plus (Belg./Ineos Grenadiers)
5. Onley (Brit./dsm-firmenich-PostNL) oba -1:44
31. HIRT (ČR/Soudal-Quick Step) -8:07.
Průběžné pořadí:
1. Pogačar (Slovin./UAE Team Emirates) 70:21:27
2. Vingegaard (Dán./Visma-Lease a Bike) -3:11
3. Evenepoel (Belg./Soudal-Quick-Step) -5:09
4. Almeida (Portug./UAE Team Emirates) -12:57
5. Landa (Šp./Soudal-Quick-Step) -13:24