Hlavní obsah

Neskutečný kousek francouzského cyklisty. Ve spurtu přeskočil ležícího soupeře

Ve spurtech, které dosahují rychlostí kolem 70 kilometrů v hodině, je občas potřeba umět rychle reagovat a improvizovat. Tuhle schopnost v hromadném finiši 5. etapy Tour de France dokonale ukázal domácí cyklista Axel Zingle. Těsně před ním totiž spadl jeden z favoritů Mads Pedersen, on se mu však vyhnul tím jediným možným způsobem. Na kole ho ekvilibristicky přeskočil.

Mark Cavendish vybojoval na Tour de France rekordní, 35. etapové vítězstvíVideo: sntv

Článek

Byl to opět pořádně divoký závěr. Pozdější vítěz Mark Cavendish se v cílové rovince přesunul na nejvýhodnější místo k levé bariéře, načež ho pochopitelně následovali i ostatní soupeři. Celý sprinterský vláček se tak posunul doleva, jenže na Pedersena už nezbylo místo.

Dánský mistr světa z roku 2019 ošklivě zahučel do bariér a nepříjemně se potloukl. Až zázrakem vyvázl bez zlomenin a jeho tým Lidl-Trek ho postaví i do šesté etapy.

Pedersenův karambol nečekaně nezpůsobil žádnou řetězovou reakci. A to zejména díky fantastické reakci Zingla, který rozjížděl spurt týmovému parťákovi Bryanu Coquardovi a poté jel těsně za Dánem. „Stalo se to velmi rychle. Dokončil jsem svou práci a uhnul jsem stranou. Závod tím pro mě skončil, ale stále jsem jel rychlostí 60 kilometrů v hodině. Nečekal jsem, že před sebou uvidím pád,“ líčil francouzský domestik z Cofidisu v rozhovoru pro Eurosport.

„Na brzdění už jsem neměl čas. Tak jsem si řekl, že ho zkusím přeskočit. Moc se mi nechtělo ochutnávat asfalt, ale povedlo se. Bylo to docela vtipné,“ usmál se Zingle.

Přiznal však, že heroický skok přes soupeře nebyl úplně čistý, jak se na první pohled zdálo. „Trochu jsem ho přejel, určitě jsem se ho dotkl. Snad jsem mu neublížil,“ podotkl. Tenhle manévr ale určitě Dána bolel méně, než kdyby do něj Zingle napálil v plné rychlosti.

Pedersenův pád nebyl v 5. etapě jediným. Už šedesát kilometrů před koncem cyklisty překvapil dělicí pás uprostřed silnice, do kterého drkl i držitel žlutého trikotu Tadej Pogačar. Parádně však kontakt s bariérou ustál.

Ostatní jezdci už neměli takové štěstí, k zemi šli dva závodníci Movistaru Oliveira s Mühlbergrem, dvojice z Bahrajnu-Victorious Bilbao a Mohorič i další dva cyklisté. Žádné vážné následky však karambol neměl a všichni dojeli v klidu do cíle.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.