Hlavní obsah

Neporazitelný Pogačar! Odolal tlaku obhájce, navýšil náskok a slaví další výhru na Tour

Aktualizováno

Má vůbec nějakou slabinu? Slovinský cyklista Tadej Pogačar slaví druhé etapové vítězství na Tour de France ve dvou dnech, třetí letos a už čtrnácté celkově. Držitel žlutého trikotu odolal útokům druhého v pořadí Jonase Vingegaarda a celého jeho týmu. Za Dánem se vezl v háku, zaútočil pět kilometrů před koncem a v pyrenejské 15. etapě zvítězil s náskokem minuty a osm vteřin. Celkově už vede o více než tři minuty. „Úžasný den. O takovém výsledku se mi ani nesnilo,“ liboval si 25letý šampion.

Sestřih patnácté etapy Tour de FranceVideo: sntv

Článek

Únik s tak skvělými vrchaři jako Richard Carapaz, Enric Mas nebo Jai Hindley měl zase smůlu. Tým obhájce prvenství Visma-Lease a Bike si totiž pro královskou 198 kilometrů dlouhou etapu s pěti náročnými kopci připravil jasný plán.

Nizozemská stáj se snažila udělat závod co nejtěžší. V údolí před cílovým stoupáním na vrchol nejvyšší kategorie Plateau de Beille tahal neskutečné tempo domestik Wilco Kelderman, na začátku stoupání převzal jeho práci Matteo Jorgenson.

Cíl Vismy? Dostat Tadeje Pogačara na limit, připravit pozici pro svého dánského lídra. „Ohromně náročný den, velké vedro, se kterým většinou bojuju. Ale zůstával jsem v klidu, snažil jsem se hlavně chladit a doplňovat tekutiny,“ líčil Pogačar.

Vingegaard šlápl do pedálů více než deset kilometrů před finišem. Takové tempo neudržel třetí muž průběžného pořadí Remco Evenepoel a nezvládl by ho udržet asi nikdo ze smrtelníků.

Jenže Pogačar má formu jako z jiné planety a stále se držel za zadním kolem 27letého rivala. „Jo, dostal mě na limit, když zaútočil,“ připustil fenomenální Slovinec. Na sobě však nedal znát žádnou známku únavy. „Moje forma je famózní, jsem se sebou moc spokojený.

Naopak si v háku trochu vydechl a pak si připravil rozhodující nástup. „Viděl jsem, že Jonas taky začal trpět. Už neměl nohy, tak jsem za to vzal,“ popisoval Pogačar. Suverénním výkonem si dojel pro další etapové vítězství v oblíbeních Pyrenejích. „Daří se mi tu. Mám Pyreneje rád a ony mě asi taky,“ usmíval se.

Téměř šestnáctikilometrové stoupání s průměrným 7,94% sklonem vystoupal za neuvěřitelných 39 minut a 44 sekund. O téměř čtyři minuty tím překonal dosavadní 26 let starý rekord legendárního Marca Pantaniho.

Udělal tak obrovský krok k tomu, aby se po třech letech vrátil na trůn Staré dámy. V celkovém pořadí má na úřadujícího šampiona náskok tří minut a devíti sekund. Třetí Evenepoel ztrácí už 5:19. V posledním týdnu sice ještě na cyklisty čekají dvě náročné horské etapy i těžká časovka, ale Pogačar nemá důvod si nevěřit. „Vypadá to dobře, je to pohodlné vedení. Ale musíme zůstat soustředění a stále pokračovat na plný plyn,“ uvědomoval si.

V pondělí mají závodníci čas dobít baterky. „Na volný den se těším. S kluky se pojedeme projet, snad se zastavíme na nějakou dobrou kávu,“ doufá Pogačar. V úterý je na programu rovinatá etapa pro sprintery s cílem v Nimes.

Cyklistický závod Tour de France – 15. etapa: Loudenvielle – Plateau de Beille (197,7 km):
1. Pogačar (Slovin./UAE Team Emirates) 5:13:55
2. Vingegaard (Dán./Visma-Lease a Bike) -1:08
3. Evenepoel (Belg./Soudal-Quick Step) -2:51
4. Landa (Šp./Soudal-Quick Step) -3:54
5. Almeida (Portug./UAE Team Emirates) -4:43
6. A. Yates (Brit./UAE Team Emirates) -4:56
68. HIRT (ČR/Soudal-Quick Step) -41:00.
Průběžné pořadí:
1. Pogačar 61:56:24
2. Vingegaard -3:09
3. Evenepoel -5:19
4. Almeida -10:54
5. Landa -11:21
6. Rodríguez (Šp./Ineos-Grenadiers) -11:27
90. HIRT -3:01:18.