Hlavní obsah

Největší drama v historii přineslo slzy štěstí i smutku. Rozhodl pád, nefér gesto i spory v týmu

Celkem osm etap a 948 dlouhých kilometrů, v cíli pouhé čtyři sekundy rozdílu. Ženskou verzi cyklistické Tour de France právě o tento malinký kousíček vyhrála Katarzyna Niewiadomá před obhájkyní prvenství Demi Volleringovou. Zatímco Polka jásala se slzami štěstí v očích, nizozemská favoritka se utápěla v pláči zoufalství. O triumf ji totiž připravil pád i nepochopitelně mizerná podpora od týmových parťaček.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Vítězka ženské Tour de France Katarzyna Niewiadomá z Polska

Článek

Volleringová předvedla v nedělní závěrečné etapě finišující na slavném vrcholu Alpe d'Huez úžasnou stíhací jízdu. Zaútočila dlouhých padesát kilometrů před cílem a dokázala utrhnout trápící se Polku. Vybudovala si až 90sekundový náskok, jenže v závěru tuhla, zatímco držitelka žlutého trikotu se zmátořila.

Sedmadvacetiletá Nizozemka sice etapu vyhrála a poté nervózně čekala, s jakým mankem dojede o dva roky starší soupeřka. Niewiadomá to zvládla s potřebným mankem 61 vteřin.

Žlutý dres nakonec uhájila o pouhé čtyři sekundy! To je nejmenší rozdíl v historii všech Grand Tour, ženských i mužských. A to ještě třetí Rooijakkersová, další z Nizozemek, ztratila jen deset vteřin. „Je to opravdu magické,“ připustila Polka.

„Cítím se úžasně. Celá etapa byla emocionální horská dráha. Když mě Demi odpárala, trpěla jsem fyzicky a psychicky. Ale zůstala jsem trpělivá, dobila jsem baterky a vydala ze sebe maximum,“ líčila šťastná Niewiadomá, která se radovala z největšího úspěchu kariéry.

Naopak na Volleringovou zbylo jen druhé místo. „Je to dost kyselé. Cítím se prázdně. Bojovala jsem, ale nestačilo to,“ smutnila jedna z největších hvězd ženské cyklistiky na tiskové konferenci, kde se jí znovu do očí draly slzy.

Na osmidenní Tour de France Femmes sice zřejmě byla nejsilnější ženou v pelotonu, jenže cyklistika není jen o výkonu, ale patří k ní i pády. Nepříjemný karambol Volleringovou potkal v 5. etapě, kdy ztratila téměř dvě minuty a přišla o žlutý trikot. „Je smutné nevyhrát kvůli pádu, ale i to je součást cyklistiky,“ říkala smířlivě.

Sypat popel na hlavu si však může hlavně její tým SD Worx-Protime. Nizozemská stáj totiž absolutně nezvládla chaos po čtvrteční hromadné kolizi a Volleringová ve žlutém musela většinu ze ztráty stahovat sama.

Ukázalo se totiž, jak problematické je útočit na víc cílů a mít příliš kohoutů na jednom smetišti. Pro etapové prvenství totiž mezitím mířila Maďarka Blanka Vasová, stejný cíl měla i Lorena Wiebesová.

Ta se při pádu krajanky a týmové kolegyně šest kilometrů před cílem jen otočila, ale na lídryni nepočkala. „Když jsem se ohlédla, viděla jsem na zemi něco žlutého,“ prohlásila apaticky. „Neměli bychom se tolik stresovat. Demi v horách určitě zvládne ztrátu dohnat,“ mínila ve čtvrtek Wiebesová.

Jezdkyně nedokázala dobře ukočírovat ani samotná nizozemská stáj. Podle spekulací během celého závodu neposkytl Volleringové takovou podporu i kvůli tomu, že rodačka z Pijnackeru má po sezoně odejít ke konkurenci do francouzského výběru FDJ-Suez, což vedení současného týmu nahněvalo.

Ideálně se však nezachovala ani pozdější šampionka Niewiadomá. Ta stejně jako ostatní nedodržela nepsané pravidlo, že při pádu či technických problémech žlutého trikotu se neútočí a v etapě si dojela pro druhé místo. V očích některých fanoušků tak není zrovna morální vítězkou Tour de France.

Životní triumf už jí ale nikdo nevezme. A ty magické čtyři vteřiny rozdílu už navždy zůstanou zapsány jako jeden z nejdramatičtějších cyklistických závodů v historii.

Související témata: