Hlavní obsah

Nejlepší tým světa rozdrtil konkurenci. Na takovou jízdu musíte mít koule, smekl Pogačar

Už papírové předpoklady hovořily jasně a čtvrtá etapa Tour de France přes Galibier je potvrdila. Tadej Pogačar je aktuálně nejlepším cyklistou v pelotonu a má k sobě ten nejsilnější tým. Jeho parťáci v táhlém stoupání na slavný vrchol odpárali takřka všechny soupeře. Navzdory silnému protivětru. „Musíte mít opravdu velké koule, abyste jeli vepředu takovým způsobem jako teď my,“ smekl samotný Pogačar.

Sestřih čtvrté etapy Tour de FranceVideo: sntv

Článek

Tři závodníci z UAE Emirates skončili v první horské etapě v elitní osmičce. A to ještě Adam Yates, předpovídaný jako poslední muž pro slovinského favorita, odpadl nečekaně brzy. Výtečně ho však zastoupili mladší kolegové, 25letý Portugalec Joao Almeida a především 21letý Španěl Juan Ayuso, který finišoval třetí.

Zatímco Pogačar měl k sobě v závěru stoupání stále ještě dva týmové kolegy, konkurenti Roglič, Rodríguez, Evenepoel a především obhájce prvenství Jonas Vingegaard zůstali osamoceni. „Je skvělé být součástí nejlepšího týmu na světě,“ usmál se mladík Ayuso, třetí muž předloňské Vuelty. „Odvedli jsme super práci. Klobouk dolů před celým týmem,“ liboval si i Pogačar.

A kde zůstali pomocníci pro Vingegaarda? Wout van Aert si vystoupil už v prvním kopci. Příliš dlouho se u Dána neohřál ani jeden ze dvou vrchařů Wilco Kelderman. A i od komety Matteo Jorgensona se čekalo víc, odpadl v podobné chvíli jako Yates. O to víc se teď projevuje absence klíčového domestika do kopců Seppa Kusse, který musel kvůli následkům covidu zůstat doma.

Ne, letošní ročník Tour ještě zdaleka není rozhodnutý. Ale drtivá týmová převaha dává Pogačarovi velkou naději, aby se po třech letech vrátil na trůn Staré dámy. Sám 25letý Slovinec si však uvědomuje, že cíl v Nice je ještě pořádně daleko. „Za tři týdny se toho může hodně změnit. Jdeme den po dni. Jonas je každopádně skvěle připraven a ve špičkové formě,“ pochválil i svého hlavního rivala.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.