Hlavní obsah

Král sprinterů Philipsen dál čeká na výhru, navíc svými manévry štve soupeře

Loni Jasper Philipsen čtyřmi vyhranými etapami na Tour de France ukázal, že je aktuálně nejsilnějším sprinterem světa. Letos ovládl například klasiku Milán – San Remo a s velkými ambicemi odjížděl i na další ročník Staré dámy. Jenže ve třech rovinatých dojezdech zatím belgický finišman neuspěl. Ve čtvrtek byl navíc kvůli nebezpečným manévrům odsunut z druhého místa až na 107. pozici.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Belgický cyklista Jasper Philipsen.

Článek

Svým stylem ve spurtech se zrovna nestal velkým oblíbencem u soupeřů. Philipsen při rychlostech kolem 70 kilometrů v hodině hází s kolem tak, že má často problém zůstat v rovné linii. Svým počínáním tak už několikrát ohrozil ostatní sprintery, naposledy ve čtvrtečním dojezdu v Dijonu.

Šestadvacetiletému rodákovi z Hamu finiš skvěle rozjel týmový parťák z Alpecinu mistr světa Mathieu van der Poel. Philipsen však výbornou pozici nezužitkoval a skončil druhý za Nizozemcem Dylanem Groenewegen. O pár desítek minut později už ale ve výsledcích figuroval až ve druhé stovce.

Mezinárodní cyklistická unie (UCI) totiž odhalila, že Philipsen si počínal nedovoleně v souboji s krajanem Woutem van Aertem. Na záznamech je vidět, že ho zbytečně zavře u pravé bariéry. Sešup pořadím až na poslední místo pelotonu, které elitnímu sprinterovi sebralo body do žebříčku i do soutěže o zelený trikot, tak byl jediným řešením.

A do soupeře se pak v rozhovoru pro nizozemský portál Wielerflits pustil i samotný Van Aert. „Znovu mě zavřel, to musel každý vidět. Je to jeho zlozvyk, tohle není profesionální manévr. Fakt tomu nerozumím, proč mě takhle pošle do bariér,“ stěžoval si Belgičan z týmu Visma-Lease a Bike.

Na kole se bez problémů udržel, ale bojovat o vítězství nemohl. „Nebylo to super nebezpečné, pořád jsem měl prostor zabrzdit. Jsem hlavně rád, že jsem to ustál, ale pokud nedostane žádný trest, tak budu naštvaný,“ připustil Van Aert ve chvíli, kdy ještě o Philipsenově relegaci netušil. „Na posledních šesti nebo sedmi kilometrech jsem viděl jeden šílený manévr za druhým. Pokud tohle UCI nebude tvrději trestat, všichni si budou myslet, že je všechno dovoleno,“ upozornil.

Alpecinu se však trest v podobě sesazení pořadím nepozdával. „Velmi zvláštní rozhodnutí. Nemyslím si, že to je manévr, který by si stoprocentně zasloužil trest. Je potřeba se na to dívat pohledem obou stran,“ zastal se Philipsena sportovní ředitel Christoph Roodhooft.

Je jasné, že pokud se Philipsenovi nepodaří vyhrát ani v sobotu, nervozita v Alpecinu bude stoupat. Tenhle tým přijel do Francie s jediným cílem, ovládnout co nejvíce etap. A zatím nemá na kontě ani jednu.

Související témata:
Jasper Philipsen