Hlavní obsah

Klidný den v horách? To Pogačar nezná: Ani nevím, proč jsem zase zaútočil

Zdálo se, že v 17. etapě Tour de France si hlavní favorité poprvé v horách užijí relativně klidný den. To by však v pelotonu nesměl jet Tadej Pogačar. Držitel žlutého trikotu to v závěru nejtěžšího stoupání Col du Noyer stejně musel zkusit, a na chvíli se odpoutal od svých pronásledovatelů Jonase Vingegaarda a Remca Evenepoela. „Byl to stupidní instinkt, ale aspoň jsem si na poslední týden otestoval nohy,“ usmál se slovinský cyklista.

Sestřih sedmnácté etapy Tour de FranceVideo: sntv

Článek

V celkovém pořadí drží dostatečný náskok, nemá důvod plýtvat síly zbytečnými nástupy a snažit se urvat na konkurenty drobné sekundy. Pogačara ale nebaví sedět v háku a čekat na cíl. „Ale ani nevím, proč jsem vlastně dneska zase zaútočil,“ připustil 25letý lídr Tour de France.

A jeho komentáře se hned chytli fanoušci na sociálních sítích, jeden z nich například přichystal koláž Pogačara na skupinové terapii se Slovincovou citací: „Ahoj, já jsem Tadej, a prostě nemůžu přestat s útočením.“

Ano, někdy už to vypadá, že je Pogačar skutečně na agresivní jízdě závislý. „Byl to víceméně normální den v práci. Aspoň jsem si potvrdil, že jdu do závěrečných etap v dobré formě a dostal Jonase a Remca trochu pod tlak,“ liboval si.

Dánský obhájce prvenství se navíc nezdál být v úplné pohodě, dotáhl se hlavně díky pomoci svých týmových kolegů. Nakonec ztratil na Pogačara dvě sekundy, jeho manko činí tři minuty a jedenáct vteřin.

Naopak belgický debutant si v závěru rovněž přichystal útok a dokázal na lídra deset vteřin najet. „Měl jsem pocit, že Vingegaard je trochu na limitu. Víceméně jsem byl jediný, kdo se Pogačarovi dokázal přiblížit. Cítil jsem se dobře,“ pochvaloval si Evenepoel.

V cílovém stoupání navíc využil i práce týmového kolegy Jana Hirta, jediného českého zástupce, jenž byl součástí početné skupiny v úniku. „Věděl jsem, že mám ještě parťáka vepředu. A Jan mě dovezl na poslední kilometr, jak jsem mu řekl,“ ocenil 24letý Belgičan jedoucí v bílém trikotu pro nejlepšího mladého jezdce.

Mistr světa a vítěz Vuelty z roku 2022 tak ještě může pokukovat po druhé pozici Vingegaarda, na něhož ztrácí necelé dvě minuty. „Ale ještě důležitější je, že jsem si pojistil pódium,“ mínil Evenepoel. Na čtvrtého Portugalce Almeidu už totiž drží takřka osmiminutový náskok.