Hlavní obsah

Jonas… Pogačar? Úsměvný přešlap hlasatele na Tour baví fanoušky

Navzdory tomu, že ve finiši 11. etapy Tour de France nečekaně prohrál s hlavním konkurentem Jonasem Vingegaardem, si Tadej Pogačar v cíli užil pódia až až. Na stupně vítězů vystoupal nejprve jako držitel žlutého trikotu pro lídra celkového pořadí a poté nově oblékl i puntíkatý dres pro nejlepšího vrchaře. Představení asi nejslavnějšího muže současného cyklistického světa se však moderátorovi příliš nepovedlo.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Tadej Pogačar v puntíkatém dresu zdraví fanoušky Tour de France.

Článek

Pětadvacetiletý Slovinec v puntíkatém trikotu zvedl ruce nad hlavu a přebíral si květinu, když francouzský moderátor začal vyhlašovat jeho jméno. „Lídr celkového pořadí přebírá i dres pro nejlepšího vrchaře. Jonas… Poga…,“ zasekl se hlasatel.

Vzápětí si ale svou chybu uvědomil. „Tadej Pogačar!“ vykřikl už správně jméno fenomenálního cyklisty. „Omluvte mě,“ doplnil. Sám jezdec týmu UAE Emirates se nad záležitostí jen nevěřícně usmál, jak má však v povaze, vzal ji s humorem.

Úsměvné přeřeknutí moderátora má ale celkem pochopitelné vysvětlení. Pravděpodobně nešlo o záměnu s Dánem Jonasem Vingegaardem, který chvíli předtím došel na pódium jako vítěz 11. etapy, ale hlasatel spíše už ze zvyku jmenoval norského cyklistu Jonase Abrahamsena.

Ten totiž držel puntíkatý trikot už od první etapy a na pódiu byl jako doma. Abrahamsen udivoval už od začátku Tour, objevoval se téměř v každém úniku a ovládl většinu vrchařských prémií nižší kategorie. Bylo by překvapením, kdyby si po časovce v Nice neodnesl cenu pro nejaktivnějšího jezdce závodu.

Navzdory tomu, že má 78 kilogramů a rozhodně nepatří k elitním vrchařům, nasbíral už 33 bodů. „Ale nemyslím si, že můžu puntíkatý dres udržet. Jsem na to moc těžký. Ale pokusím se. Budu se snažit najít své horské nohy,“ hlásil 28letý Nor během volného dne.

V nepřehlédnutelném trikotu sice bude jezdit jako náhradník i nadále, jelikož Pogačar pochopitelně obleče primárně žlutou barvu, ovšem naděje Abrahamsena i dalších jezdců mimo celkové pořadí na puntíky jsou minimální.

Z posledních čtyř let se pouze jednou stalo, že puntíkatý dres získal někdo jiný než celkový vítěz Tour de France. Loni se to povedlo Giuliu Cicconemu, letos se však dá znovu čekat, že se nejlepším vrchařem stane jeden z dvojice Tadej Pogačar, Jonas Vingegaard, kteří jsou opravdu těmi nejlepšími vrchaři.

Související témata: