Hlavní obsah

Je rozhodnuto! Neporazitelný Pogačar opět kraloval, Vingegaard už uznal porážku

Aktualizováno

Lépe stvrdit svou dominanci už ani nemohl. Tadej Pogačar je nezpochybnitelným králem Tour de France. V horské 19. etapě v závěrečném stoupání v lyžařském středisku Isola bez problémů utrhl své nejbližší pronásledovatele a vydal se stíhat i jezdce z úniku. Během závěrečných osmi kilometrů stáhl dvě a půl minuty na Mattea Jorgensona a dojel si pro čtvrté letošní etapové prvenství. V celkovém pořadí má dva dny před koncem náskok pěti minut na úřadujícího šampiona Jonase Vingegaarda.

Sestřih 19. etapy Tour de FranceVideo: sntv

Článek

Pokud se nepřimotá do žádného pádu nebo ho v sobotní další náročné etapě nepotká ohromná krize, Pogačar se po třech letech vrátí na trůn Staré dámy. „Vypadá to velmi dobře, už je to dost dobrý náskok. Zítřek už si můžu jenom užít a snad už se nic nepokazí,“ usmíval se 25letý Slovinec. Jeho rival už dokonce uznal porážku. „Boj o vítězství už je rozhodnutý,“ připustil Vingegaard.

Už krátce po startu relativně krátké, ale drsné horské zkoušky bylo jasné, že nizozemský tým Visma-Lease a Bike kolem Vingegaarda zřejmě vzdal bitvu o žlutý trikot. Dán totiž už během druhého ze tří stoupání dne zůstal v hlavní skupině osamocen, zatímco v úniku šlapali jeho dva parťáci Matteo Jorgenson a Wilco Kelderman s cílem vyhrát etapu. Naopak Pogačar měl k ruce stále čtyři týmové kolegy.

V úniku znovu šlapal Richard Carapaz, který se díky prvenství na Cime de la Bonette, nejvyšším bodě letošní Tour ve 2802 metrech nad mořem, dostal na první místo vrchařské soutěže. V závěrečném stoupání na Isolu 13,5 kilometru před finišem už však ani on, ani Brit Simon Yates nedokázali reagovat na nástup Jorgensona.

Pětadvacetiletý Američan směřoval za svou premiérovou výhrou na nejprestižnějším závodě. Ze skupiny uprchlíků byl skutečně tím nejsilnějším. Jenže mezi hlavními favority se šlapalo v obrovském tempu. Dobře pro svého lídra Remca Evenepoela jel i jediný český zástupce Jan Hirt, jenž si vystoupil třináct kilometrů před koncem.

A Pogačar chtěl znovu ukázat svou dominanci. Na nic nečekal a 8,6 kilometru před cílem vyrazil. Vingegaard boj o hattrick vítězství na Tour de France vzdal a jen si hlídal třetího Evenepoela. Naopak fenomenálnímu Slovinci nestačilo jen pojištění žlutého trikotu, chtěl i své celkově patnácté vítězství na Staré dámě.

K Jorgensonovi se rychle blížil a z náskoku dvou a půl minuty byla po chvilce minuta, vzápětí ještě míň. „Teď už můžu potvrdit, že tohle byla královská etapa. Ale já měl fakt dobré nohy,“ pochvaloval si Pogačar, jenž využil svou znalost terénu. „Trénoval jsem tu celý měsíc po Giru, takže jsem tohle stoupání znal velmi dobře. Už během kempu jsme si s parťáky plánovali taktiku a vyšlo nám to úplně perfektně,“ cenil si toho.

Postupně se prohnal kolem Simona Yatese, Carapaze a dva kilometry před vrcholem dostihl i Jorgensona. „Už jsem byl celkem prázdný, na limitu. Ale Matteo se taky trápil, tak jsem se ho hned snažil urvat. Ale klobouk dolů před jeho výkonem,“ smekl lídr.

Konkurenční Vismě tak nasypal hodně soli do rány. „Jejich hlavním cílem bylo vyhrát etapu. Ale mám ji já,“ culil se Pogačar, který v cíli zvedl na ruce symbolicky čtyři prsty. „Jsem ohromně šťastný, úžasná Tour se čtyřmi výhrami. Musel jsem vybalancovat loňský rok, kdy jsem měl jen dvě vítězství. Jsem na sebe hrdý,“ rozplýval se.

Do konce sice zbývají ještě dvě náročné etapy, ale Pogačar už by si měl žlutý trikot pohlídat. V sobotu na je programu další krátká horská zkouška se 4600 výškovými metry, v neděli pak netradiční časovka z Monaka do Nice.

Tour de France – 19. etapa Embrun–Isola (144,6 km):

1. Pogačar (Slovin./UAE Emirates) 4:04:03

2. Jorgenson (USA/Visma-Lease a Bike) -21

3. S. Yates (Brit./Jayco-AlUla) -40

4. Carapaz (Ekv./EF Education-EasyPost) -1:11

5. Evenepoel (Belg./Soudal-Quick-Step)

6. Vingegaard (Dán./Visma-Lease a Bike) oba -1:42.

...35. Hirt (ČR/Soudal Quick-Step) -22:24

Průběžné pořadí:

1. Pogačar 78:49:20

2. Vingegaard -5:03

3. Evenepoel -7:01

4. Almeida (Portug./UAE Team Emirates) -15:07

5. Landa (Šp./Soudal-Quick-Step) -15:34

6. Rodríguez (Šp./Ineos Grenadiers) -17:36

...68. Hirt -3:27:06