Hlavní obsah

Tour de France hltám. L’Etape mi dává šanci ji ochutnat, říká Gulaš

Poprvé v životě si na cyklistický dres připnul číslo. Červnová L’Etape Czech Republic pro něj byla v osmatřiceti letech závodním debutem na kole. Když českobudějovický hokejista Milan Gulaš projel v Praze cílem, hned měl jasno: „To musím zažít znovu!“ Nebude tak chybět ani v sobotu v Prachaticích při Horské L’Etape Czech Republic, která se jede v jeho tréninkovém revíru.

Foto: Milan Gulaš

Hokejista Milan Gulaš se v sobotu předvede v Prachaticích v netradiční roli.

Článek

„Okusil jsem pocity cyklistů na velkých závodech. Možnost jízdy na uzavřených tratích a zažít atmosféru s jedinečnými fanoušky mi dala strašné množství energie. Než jsem se v Praze dostal na parkoviště k autu, už jsem přemýšlel nad účastí v Prachaticích. Věděl jsem, že chci zažít i Horskou L’Etape,“ vykládá hokejový útočník, kterému přitom začala příprava na novou sezonu.

Vedení hokejového Motoru ale Gulašovi nedělalo se startem v sobotním závodě na 102 kilometrů s převýšením 2200 metrů problémy. „V Motoru mi vyšli vstříc. Vědí, že cyklistika je moje vášeň, a já zase vím, co si na kole mohu dovolit. Ve sjezdech jsem hodně obezřetný. Chci si hlavně celou trasu užít,“ říká Gulaš.

„V koutku duše bych si přál jet pod čtyři hodiny, ale čas je pro mě druhořadý. Moc dobře vím, co mě na trase čeká. Zejména Kleť a její okolí na kole dobře znám a jsem přece jen zvyklý na kratší štreky. Čekám, že si sáhnu na dno,“ vysvětluje hokejista, jehož nadchl pražský závod, který vedl po Středočeském kraji.

Foto: Milan Gulaš

Českobudějovický hokejista Milan Gulaš nebude chybět v Prachaticích při Horské L’Etape.

„Bylo tam plno míst, kde se člověk mohl schovat do háku, pošetřit síly. Teď na Šumavě bude daleko víc sjezdů a kopců. Hodně se pojede za své a peloton, jak bude menší, se hodně rozmělní. Ale snad si najdu skupinu, která mi bude vyhovovat,“ přemítá nad blížícím se druhým cyklistickým závodem v životě.

Také doma našel podporu. Žena účastníka hokejového MS 2019 totiž před časem kolu rovněž propadla. A tak pokud se najde hlídání pro dceru a syna, vyráží Gulaš polykat kilometry po boku s manželkou. „V okolí Českých Budějovic jsou krásné terény, kvalitní cesty a už máme vybrané i ty s minimálním provozem, takže je to vážně pohádka,“ přibližuje

Kolo pro něj ale zůstává hlavně zábavou. „Jdu na něj, když mám chuť. Je to ventil denního stresu a pracovních povinností na ledě,“ vysvětluje hokejista, jenž věnuje velkou pozornost profesionální cyklistice. „Jakmile se jede Tour de France, Giro nebo Vuelta, pokaždé si čas najdu. Letos jsem do Francie chtěl dokonce vyrazit osobně s partou kamarádů. Ale byl jsem nemocný, tak jsem musel zůstat doma. A pak jen s troškou lítosti sledoval videa a fotografie ve skupině, kterou máme v rámci naší cyklistické party na WhatsAppu. Tour vážně hltám. Manželka v červenci pokaždé kroutí hlavou a nechápe, jak může někdo vydržet pět hodin u televize při přenosu z cyklistiky,“ vypráví Gulaš.

Související témata: