Hlavní obsah

Girmay slaví už třetí výhru na Tour! Roglič po dalším pádu ztratil, odstoupila dvě velká jména

Aktualizováno

O nejlepším sprinterovi letošního ročníku Tour de France není pochyb. A je to celkem překvapivé jméno. Biniam Girmay slaví už třetí vítězství v hromadném dojezdu. „Jsem ohromně šťastný a děkuju Bohu, že mi dal takovou sílu,“ radoval se eritrejský cyklista. Rovinatou 12. etapu poznamenal hromadný pád dvanáct kilometrů před koncem, do kterého se přimotal i Primož Roglič. Slovinec dojel do cíle se zkrvaveným ramenem a ztrátou téměř dvou a půl minuty, kvůli níž se propadl ze čtvrtého na šesté místo.

Sestřih dvanácté etapy Tour de FranceVideo: sntv

Článek

Hromadný pád potkal peloton už krátce po začátku. Přimotal se do něj i držitel žlutého trikotu Tadej Pogačar, který však po výměně kola pokračoval bez problémů dále.

Před hlavním polem v tu chvíli šlapala čtveřice v úniku včetně nejaktivnějšího jezdce dosavadního průběhu Tour Jonase Abrahamsena. Nor vyhrál všechny tři vrchařské prémie nejnižší kategorie a dotáhl se na Pogačara v soutěži o nejlepšího vrchaře.

Mezitím se za pelotonem trápila dvojice velkých jmen. Nizozemský sprinter Fabio Jakobsen už dokázal vyhrát etapu na Tour, letos však skončil nejlépe pátý a pravidelně bojoval o to, aby stihl časový limit. Nakonec svůj boj vzdal stejně jako španělský vrchař Pello Bilbao, jenž loni také slavil etapový triumf a v celkovém pořadí byl šestý. Už včera se ovšem necítil dobře, a tak rovněž odstoupil.

Čtveřici uprchlíků peloton v klidu pohltil, a tak vše směřovalo k hromadnému dojezdu. Jenže přišel další karambol. Alexej Lucenko najel na dělicí ostrůvek, spadl a smetl další jezdce. Nejhůře dopadl australský cyklista Jarrad Drizners z týmu Lotto Dstny, který zůstával nehybně ležet u krajnice. Nakonec však dojel do cíle v časovém limitu na rozdíl od Kazachstánce Fjodorova, Belgičana Rickaerta a Dána Kragha Andersena.

Hromadný pád odnesla také Bora-hansgrohe s lídrem Primožem Rogličem, který tak skončil na asfaltu druhý den po sobě. Zatímco včera Slovince zachránila ochranná zóna, která mu započítala stejný čas jako třetímu Evenepoelovi, tentokrát se musel ve zbylých dvanácti kilometrech snažit s pomocí týmu manko smazat. Jenže ztráta neustále narůstala a vyšplhala se na dvě minuty a 27 sekund. Roglič je tak nyní až šestý s odstupem 4:40 na vedoucího Pogačara.

V závěru chyběly tradiční sprinterské vlaky, Jasper Philipsen k sobě například neměl rozjížděče Mathieua van der Poela. Zmatek v posledních kilometrech však opět svědčil Biniamu Girmayovi. „Absolutní chaos. Po pádu jsem se bál, byla tam spousta zatáček a tempo bylo vysoké. Ale už jsem se nestresoval, neriskoval jsem. Cítil jsem se opravdu výborně. Tým mě podpořil a znovu to vyšlo,“ pochvaloval si 24letý Afričan.

Před dvěma roky slavil etapový triumf na italském Giru, ale na průlomové výsledky stále čekal. Letos však trochu nečekaně kraluje sprinterům. „Věřil jsem si, že tu můžu zajíždět dobré výsledky a jsem schopný vyhrávat,“ líčil Girmay, jenž se výrazně přiblížil zelenému trikotu. Na druhého Philipsena má náskok už 111 bodů. „Zelený dres mi dodává sílu. Mám pocit, že jsem v něm mnohem rychlejší. Už bych ho nosil pořád,“ usmál se.

Druhý skončil Wout van Aert, to jen 24 hodin po nepříjemném pádu ve sjezdu, při němž utrpěl hlubokou ránu na svém lokti a i během dnešní etapy si nechal obvaz převázat. „Jsem rád, že jsem se teď cítil dobře. Snad to takhle zůstane a rychle zapomenu na ten pád. Ale jsem zklamaný, vítězství bylo blízko,“ litoval Belgičan.

Rozhodčí ve výsledcích etapy nakonec kvůli nebezpečnému manévru sesadili ze třetího místa Francouze Arnauda Démara a z páté pozice britského rekordmana Marka Cavendishe.

Sprinteři dostanou další šanci hned v pátek. O víkendu jsou na programu náročná stoupání v Pyrenejích, kdy se opět rozjedou boje o žlutý trikot.

Cyklistický závod Tour de France - 12. etapa Aurillac - Villeneuve (203,6 km):
1. Girmay (Eritr./Intermarché-Wanty) 4:17:15
2. Van Aert (Belg./Visma-Lease a Bike)
3. Ackermann (Něm./Israel-Premier Tech)
4. Philipsen (Belg./Alpecin-Deceuninck)
5. De Lie (Belg./Lotto Dstny)
6. Kristoff (Nor./Uno-X Mobility) všichni stejný čas
...
148. HIRT (ČR/Soudal-Quick Step) -4:52
Průběžné pořadí:
1. Pogačar (Slovin./UAE Team Emirates) 49:17:49
2. Evenepoel (Belg./Soudal-Quick-Step) -1:06
3. Vingegaard (Dán./Visma-Lease a Bike) -1:14
4. Almeida (Portug./UAE Team Emirates) -4:20
5. Rodríguez (Šp./Ineos-Grenadiers) -4:40
6. Roglič (Slovin./Red Bull-Bora-hansgrohe) -4:42
...
113. HIRT -1:54:32