Hlavní obsah

Frustrace a dřina k ničemu. Když do pedálů šlápnou šampioni, úniky jsou na Tour bez šance

Jen si to představte. Probojujete se do skupiny vyvolených a celý den dřete v úniku pro sen vyhrát etapu na Tour de France. A v závěrečném kopci pár kilometrů před cílem se přes vás prožene borec ve žlutém trikotu, pro kterého je etapový triumf jen jakýmsi vedlejším cílem. A nevypadá, že by se při stoupání ani nějak zadýchal. Frustrující, co? Přesně takové pocity prožíval v nedělní 15. etapě například norský cyklista Tobias Johannessen.

Sestřih patnácté etapy Tour de FranceVideo: sntv

Článek

V úniku šlapala taková zvučná jména jako vítěz italského Gira Jai Hindley, olympijský šampion Richard Carapaz, španělský vrchař Enric Mas nebo norský bojovník Johannessen. I oni ale byli bez šance proti síle elitních týmů Visma-Lease a Bike s Jonasem Vingegaardem a UAE Emirates s Tadejem Pogačarem.

V sobotu se UAE rozhodlo, že pro fenomenálního Slovince vyhraje etapu. A v neděli si Visma nachystala taktiku udělat pro rivala co nejtěžší závod. Uprchlíci tak měli smůlu. Jejich náskok v Pyrenejích nešel nad tři minuty.

V závěrečných kilometrech se přes zbytek čelní skupiny přehnal držitel žlutého trikotu Tadej Pogačar s Jonasem Vingegaardem. „Když kolem vás projíždějí tihle dva, vypadá to, že ani nedělají stejný sport jako vy. Jsou na úplně jiné úrovni,“ uznal Nor Johannessen. „Jsou prostě až moc dobří, až je za to chcete nesnášet. Ale jsou to super kluci a dělají cyklistiku zábavnou, takže to nejde,“ líčil jeden ze členů početného úniku.

Když si dánský obhájce prvenství vezl slovinského soka na zadním kole, snažil se jejich tempa ještě zachytit Ekvádorec Carapaz, ale byl bez šance. „Nechal jsem tam všechno, ale mají prostě úplně jinou výkonnost,“ připustil.

Letošní Tour nabídla zatím čtyři horské etapy. Ve třech z nich slavil Tadej Pogačar, jednu ovládl Jonas Vingegaard. Uprchlíci ve všech případech měli k triumfu pořádně daleko. Oproti minulému roku je to pořádná změna. Loni se podařilo vyhrát jezdcům z úniku v pěti z osmi horských etap.

Čím se ale dá změna trendu vysvětlit? Elitní týmy ještě víc posilují. UAE na Tour přivezlo takovou sestavu, že si může dovolit kontrolovat každou horskou etapu. Domestici jako Adam Yates, Joao Almeida nebo Juan Ayuso by v jakékoliv jiné stáje v pohodě plnili roli lídra.

A hlavně Pogačar je prostě ohromně hladový. Jakmile si usmyslí, že chce vyhrát etapu, tak ji s pomocí týmových kolegů prostě vyhraje. Jak sám říká, cítí se nejlíp v životě, a svými výkony to dokazuje. „Je z jiné planety,“ chválil ho i třetí muž průběžného pořadí Remco Evenepoel.

Únikům se letos nedařilo překvapit ani v rovinatých etapách. Radoval se pouze minulý týden na šotolině Anthony Turgis a Francouzi uspěli i hned na začátku ještě v mírných italských kopcích, kdy slavili Romain Bardet a Kevin Vauquelin. Uvidíme, jestli se trend změní v posledním týdnu.

Související témata: