Hlavní obsah

Etapu zvládl i se zlomeným kotníkem. Rogličův klíčový pomocník však na Tour končí

Měl být hlavním vyzyvatelem suverénního Tadeje Pogačara, pro dalšího ze Slovinců Primože Rogliče se však zatím Tour nevyvíjí ideálně. S vedoucí trojicí průběžného pořadí se zatím měřit nedokáže, během volného dne navíc přišel o svého klíčového domestika. Do úterní, 10. etapy nenastoupí ruský vrchař Alexandr Vlasov. Při pádu v nedělní etapě na šotolině si zlomil kotník, oznámil jeho tým Bora-hansgrohe.

Foto: Profimedia.cz

Alexandr Vlasov na archivním snímku

Článek

Vlasov se pohyboval v hlavním poli, když v mírném sjezdu 50 kilometrů před cílem po kontaktu se soupeřem ztratil kontrolu nad kolem a zahučel do postranního příkopu. S pomocí týmového mechanika hned vzápětí nasedal zpátky na bicykl, ale bylo znát, že je značně otřesen. U lékařského vozu si navíc nechal ošetřit zakrvácený levý loket.

Mnohem horší následky se však dozvěděl až po etapě. Vyšetření odhalilo zlomeninu kotníku. Je až neuvěřitelné, že 28letý Vlasov byl schopen s takovým zraněním překonat veškerou bolest a zvládnout další více než hodinu na kole.

Navíc se dokázal vrátit do pelotonu a finišoval na 25. místě, v celkovém pořadí mu patřila solidní 11. příčka. Teď však pro jediného ruského cyklistu na Tour slavný závod předčasně skončil.

Rána je to nejen pro Vlasova, ale i pro lídra německého týmu Primože Rogliče. Velezkušený 34letý Slovinec zatím zaostává za svými konkurenty Pogačarem, Belgičanem Evenepoelem i Dánem Vingegaardem.

V nedělní etapě s nimi několikrát ztratil kontakt, ale nakonec také dojel v hlavním poli. Otázkou však zůstává, jak si v kopcích poradí bez klíčového domestika. Do hor už Rogličovi zůstává jen jeden opravdu kvalitní pomocník – Australan Jai Hindley.