Hlavní obsah

Dravec Evenepoel, zelené překvapení i bohatý tým bez zářezu. Vítězové a poražení letošní Tour

Celkový vítěz letošní Tour de France je jen jeden, stal se jím Slovinec Tadej Pogačar. Příběhy Staré dámy ale vždy nabízejí mnohem víc než jen souboj o žlutý trikot. Kdo během 21 etap nečekaně zazářil a jaké týmy zůstaly za očekáváním?

Foto: Jerome Delay, ČTK/AP

Remco Evenepoel do toho umí šlápnout.

Článek

Výtečná premiéra pro Evenepoela

Jasně, před dvěma roky kraloval na Vueltě, ale nad vrchařskými kvalitami 24letého Belgičana se přece jen vznášel otazník. Remco Evenepoel ovšem dokázal, že ze svých tempařských kvalit nic neztratil a v kopcích ho nepotkal žádný vyloženě špatný. Týmový parťák Jana Hirta se při premiéře na Tour de France držel s nejlepšími.

Neměl pouze na dva suverény posledních let Pogačara a Jonase Vingegaarda. „Jsou to vítězové posledních čtyř Tour. A tihle dva mě porazili, to není žádná ostuda,“ uvědomoval si Evenepoel, třetí muž celkového pořadí, držitel bílého trikotu pro nejlepšího mladého jezdce a vítěz první ze dvou časovek.

Nečekaný král sprinterů z Eritreje

Intermarché-Wanty, worldtourový tým s nejmenším rozpočtem, ovládl na Tour hned tři etapy. Všechny díky Biniamu Girmayovi, který psal dějiny eritrejské i celé africké cyklistiky. „Tahle vítězství jsou pro celou Afriku. Musíme na sebe být hrdí,“ radoval se stále teprve 24letý sprinter, jenž ovládl tři hromadné dojezdy a dvakrát byl druhý.

Právě díky konzistentnosti pravidelně sbíral velké porce bodů do soutěže o zelený dres. Navzdory pádu v 16. etapě ho udržel a zvládl přejet kopce až do finiše v Nice. Stal se tak prvním jezdcem tmavé pleti, který získal jakýkoliv trikot na Grand Tour.

Rozpočet velký, výsledky i kvůli pádům žádné

Ani jedna vyhraná etapa, žádný závodník v top patnáctce celkového pořadí. Poražený letošní Tour je jasný, Red Bull Bora-hansgrohe. Po příchodu movitého sponzora se německý gigant stal jedním z top tří týmů s největším rozpočtem. Na výsledcích se to ale neprojevilo. I kvůli smůle.

Lídr ambiciózní stáje Primož Roglič totiž spadl dva dny po sobě, po 12. etapě tak jeden z hlavních favoritů ze šestého místa průběžně odstoupil. Ještě předtím Bora přišla i o dalšího silného vrchaře Alexandra Vlasova. A bývalý vítěz Gira Jai Hindley se trápil.

Tradiční španělský tým zase bez výhry

Pátý rok po sobě Movistar nemá ani jeden etapový triumf! Tradiční španělský tým byl sice vidět o dost víc než zmiňovaná Bora, ale kýžený úspěch nepřišel. Vrcholem je druhé a třetí místo sprintera Fernanda Gavirii, do úniků se sympaticky tlačil Oier Lazkano.

Kde však skončil lídr Enric Mas? Zatímco loni odstoupil hned v první etapě, tentokrát se dostal až do cíle, jenže boj o celkové pořadí vzdal hned po první horské zkoušce. Snažil se vyhrát etapu z úniku, jenže neúspěšně. „Platí mě za to, abych se dobře umístil v celkovém pořadí. Tak to holt budu muset splnit až na Vueltě,“ nastínil 29letý Španěl své další plány.