Hlavní obsah

Narození syna a premiérový triumf na Tour. Zkušený Belgičan plakal dojetím

Aktualizováno

Peloton si užil klidný den v kopcovité 18. etapě Tour de France, o vítězství se porval únik. Nejsilnější ze 36členné skupiny byl Victor Campenaerts, který ve 32 letech slaví premiérový triumf na Tour. „Největší moment v kariéře,“ připustil dojatý belgický cyklista, jenž druhodivizní stáji Lotto Dstny zajistil vítězství na nejprestižnějším závodu po čtyřech letech. Mezi favority na celkové pořadí se nic nezměnilo, žlutý trikot dál drží s více než tříminutovým náskokem Slovinec Tadej Pogačar.

Foto: Jerome Delay, ČTK/AP

Victor Campenaerts se raduje z vítězství

Článek

Než se peloton vrátí na závěr Tour de France do Alp, naskytla 18. etapa ideální příležitost pro skupinu uprchlíků. Zejména pro elitní klasikáře, na programu totiž bylo pět zvládnutelných stoupání třetí kategorie a posledních čtyřicet kilometrů se jelo po rovině.

O únik tak byl už zpočátku velký boj. Do početné 36členné grupy se dostala zvučná jména jako Wout van Aert, Jai Hindley nebo vítěz včerejší etapy Richard Carapaz. Naopak chyběli jedni z největších favoritů Mathieu van der Poel nebo Matej Mohorič.

Peloton nejevil zájem jet a jeho ztráta rychle rostla, nakonec se vyšplhala téměř na čtrnáct minut. Mezi elitními muži na celkové pořadí byl tentokrát klid. Naopak ve vedoucí skupině se bojovalo. Nejprve o body na vrchařských prémiích, o které se podělili převážně Španěl Lazkano s Ekvádorcem Carapazem a Norem Johannessenem, jehož však poznamenal pád ve sjezdu a přišel o možnost porvat se o vítězství.

Na poslední prémii dne nastoupil zkušený Polák Michal Kwiatkowski. K němu se vzápětí připojili Francouz Matteó Vercher a Campenaerts. „Já se snažil celý den blafovat a přesvědčit ostatní, že trpím. Ale jen jsem se vezl a šetřil síly,“ prozradil Belgičan.

Bylo jasné, že právě tahle trojka si to rozdá v posledních kilometrech. Mistr světa Kwiatkowski už dokázal na Tour vyhrát dvě etapy. Do spurtu šel z prvního místa, což není obvykle nejvýhodnější pozice. A to se potvrdilo. Ze třetí pozice nastoupil Campenaerts a suverénně porazil druhého Verchera.

Hned v cíli se slzami v očích telefonoval domů přítelkyni a malému synovi, který se narodil teprve před měsícem. „Založení rodiny mi dalo úplně novou energii do závodění,“ prozradil šťastný klasikář, který neskrýval dojetí ani při vítězném rozhovoru. „Jako profík musíte na Tour de France jet, dokončit ji. A vyhrát tu etapu je sen každého cyklisty,“ uvědomoval si.

„O tomhle už jsem snil pořádně dlouho. Snažil jsem se přesvědčit sportovní ředitele, že na to mám. Nejdřív mi nevěřili, že se v tomhle období dokážu dobře připravit,“ připomínal Campenaerts, že devítitýdenní vysokohorský kemp absolvoval v době, kdy jeho partnerka rodila. „Ale nakonec mi důvěru dali a tohle je odměna,“ radoval se.

Před třemi roky dokázal vyhrát etapu na italském Giru, kde byl i čtyřikrát druhý, ale slavit vítězství na Tour nic nepřekoná. „Už v prosinci jsem si tuhle etapu vytyčil. Viděl jsem to jako jedinou příležitost zkusit vyhrát. A já ji využil. Tohle je nejlepší možné poděkování, než se s týmem rozloučím. Pořádně to oslavíme,“ přislíbil Campenaerts, jenž od příštího roku povýší do elitního týmu Visma-Lease a Bike.

V pátek a v sobotu jezdce čekají dvě náročné alpské etapy. V neděli pak netradičně závěrečná časovka s cílem z Monaka do Nice.

Tour de France - 18. etapa: Gap - Barcelonnette (179,5 km):

1. Campenaerts (Belg./Lotto-Dstny) 4:10:20

2. Vercher (Fr./TotalEnergies)

3. Kwiatkowski (Pol./Ineos Grenadiers) oba stejný čas

4. Skujinš (Lot./Lidl-Trek)

5. Lazkano (Šp./Movistar)

6. Lemmen (Niz./Visma-Lease a Bike) všichni -22

…64. Hirt (ČR/Soudal Quick-Step) -13:40.

Průběžné pořadí:

1. Pogačar (Slovin./UAE Emirates) 74:45:27

2. Vingegaard (Dán./Visma-Lease a Bike) -3:11

3. Evenepoel (Belg./Soudal Quick-Step) -5:09

4. Almeida (Portug./UAE Emirates) -12:57

5. Landa (Šp./Soudal Quick-Step) -13:24

6. Rodríguez (šp./Ineos Grenadiers) -13:30

…58. Hirt -3:04:32.

Související témata: