Hlavní obsah

Další hromadný spurt na Tour de France. Slaví nizozemský šampion

Aktualizováno

Podle očekávání i v 6. etapě Tour de France rozhodoval hromadný dojezd. Nejsilnější v něm byl nizozemský šampion Dylan Groenewegen, který tak oslavil už svůj šestý etapový triumf na nejprestižnějším závodě. „Pocit z výhry je úžasný, navíc v dresu národního mistra,“ liboval si 31letý jezdec týmu Jayco AlUla. Opět neuspěl nejlepší sprinter loňského ročníku Jasper Philipsen, který znovu dojel druhý, ovšem kvůli blokování Wouta van Aerta ho pořadatelé pořadím odsunuli až na konec pelotonu.

Foto: Daniel Cole, Reuters

Dylan Groenewegen slaví vítězství v šesté etapě Tour.

Článek

Stejně jako včera se v rovinaté etapě nikomu nechtělo do úniku. Výjimku udělal v puntíkatém trikotu jedoucí Jonas Abrahamsen, který si dojel pro jediný bod na vrchařské prémii. Úplně klidný den to ale nakonec nebyl. Vinou silného bočního větru se peloton 80 kilometrů před cílem roztrhl na dvě poloviny.

Například lídr celkového pořadí Tadej Pogačar neměl v přední skupině žádného z týmových parťáků, čehož se konkurenční Visma-Lease a Bike s Jonasem Vingegaardem snažila využít a ještě zvyšovala tempo, obě části pelotonu se však nakonec znovu spojily.

A tak se znovu šlo na hromadný dojezd. Mathieu van der Poel skvěle rozjel spurt pro Philipsena, jenže Belgičan stále čeká na první letošní vítězství. Na cílové čáře se totiž před něj vyšvihl Groenewegen, Philipsena však následně organizátoři za blokování krajana Wouta van Aerta pořadím odsunuli až na 107. pozici. Na druhé místo se tak posunul držitel zeleného trikotu Eritrejec Biniam Girmay, třetí je Kolumbijec Ferando Gaviria.

Nejvíc se však raduje Nizozemec, jehož triumf musela potvrdit až cílová fotografie. „Hnedka jsem slavit nemohl, protože jsem opravdu netušil, jestli jsem vyhrál,“ usmál se Groenewegen.

Na Tour naposledy slavil před dvěma roky. Loni se trápil a ani první dva letošní hromadné dojezdy mu také nevyšly. Skončil pátý a včera až dvanáctý. „To jsem vlastně ani nespurtoval. Začal jsem o sobě pochybovat. Byl jsem hodně zklamaný, protože tým mi poskytl skvělou podporu, ale já ji nedokázal zužitkovat,“ vzpomínal.

O 24 hodin později je ale všechno jinak. „Tým mi zase skvěle pomohl a tentokrát to vyšlo. Sprint miluju, tohle vítězství pro mě znamená hodně,“ přiznal rodák z Amsterdamu. Další šanci bude mít v sobotu, kdy je na programu opět rovinatá etapa. „Samozřejmě to budu chtít zopakovat, ale sprinterská konkurence je tu hodně nabitá,“ uvědomoval si zkušený Groenewegen.

Ještě předtím však cyklisty v pátek čeká první ze dvou časovek tohoto ročníku, ta snadnější je rovinatá o délce 25,3 kilometru. Bude zajímavé, jak si s ní poradí jezdci na celkové pořadí. Jedním z favoritů je průběžně druhý muž Remco Evenepoel.

Cyklistický závod Tour de France - 6. etapa: Macon - Dijon (163 km):
1. Groenewegen (Niz./Jayco-AlUla) 3:31:55
2. Girmay (Erit./Intermarché-Wanty)
3. Gaviria (Kol./Movistar)
4. Bauhaus (Něm./Bahrain Victorious)
5. De Lie (Belg./Lotto-Dstny)
6. Van Aert (Belg./Visma Lease) všichni stejný čas
...172. HIRT (ČR/Soudal-Quick Step) -3:18
Průběžné pořadí:
1. Pogačar (Slovin./UAE Team Emirates) 26:47:19
2. Evenepoel (Belg./Soudal-Quick Step) -45
3. Vingegaard (Dán./Visma-Lease a Bike) -50
4. Ayuso (Šp./UAE Team Emirates) -1:10
5. Roglič (Slovin./Red Bull-Bora-hansgrohe) -1:14
6. Rodríguez (Šp./Ineos Grenadiers) -1:16
...100. HIRT -1:00:12
Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.