Hlavní obsah

Dva pády ve dvou dnech a konec. Roglič odstupuje z Tour

Aktualizováno

Smůla se mu dál lepí na paty. Slovinský cyklista Primož Roglič nedokončí už třetí Tour de France v řadě. Poslední dva dny ho totiž potkaly dva pády. Za ten první v závěrečném sjezdu středeční etapy si mohl sám, ale bez zranění pokračoval dále. Ovšem ve čtvrteční rovinaté 12. etapě se nezaviněně přimotal do hromadného karambolu, který pro něj má fatální následky. Zkušený Slovinec z průběžně šesté příčky celkového pořadí odstupuje z Tour.

Sestřih dvanácté etapy Tour de FranceVideo: sntv

Článek

Měl být hlavním vyzyvatelem největšího favorita, krajana Tadeje Pogačara. Vždyť ovládl přípravný závod Critérium du Dauphiné a zdál se být ve skvělé pohodě. Od začátku však byl až tím „čtvrtým vzadu“ za Pogačarem, Remcem Evenepoelem a Jonasem Vingegaardem.

Jeho forma ovšem gradovala, skončil třetí v časovce a čtvrtý ve středeční etapě přes Centrální masiv. Tam ho od časové ztráty zachránila ochranná zóna, díky níž po pádu zapsal stejný čas jako třetí Evenepoel.

Jenže o den později přišla další pohroma. Čtyřiatřicetiletý vrchař z týmu RedBull Bora-hansgrohe odnesl hromadný karambol dvanáct kilometrů před koncem po špatném manévru Alexeje Lucenka. Ten se nedokázal vyhnout dělicímu ostrůvku uprostřed silnice a spustil lavinovou reakci.

Roglič byl jedním z prvních, kdo neměl šanci zabrzdit. Ošklivě přelétl přes řídítka a dopadl na rameno i hlavu. Ve zbylých kilometrech se se svým týmem ani nesnažil mazat manko, které dále narůstalo, a sestava Bory dojela o dvě a půl minuty za pelotonem. Slovinec se kvůli tomu propadl ze čtvrtého na šesté místo, což mrzelo i jeho krajana Pogačara.

„Hned jak jsem projel cílem, mi kluci od nás řekli, že Primož spadl a ztratil čas. Byl jsem v šoku. Byla to opravdu blbá zpráva, jsem za něj zklamaný, smutný, že spadl a ztratil, protože každým dnem vypadal lépe,“ líčil držitel žlutého trikotu.

Bývalý skokan na lyžích se zkrvaveným ramenem a potlučenou helmou hned zamířil do péče týmových lékařů. Ti se nakonec rozhodli, že Rogliče do 13. etapy nevpustí. „Primož Roglič podstoupil večer i dnes dopoledne pečlivé vyšetření. Bylo rozhodnuto, že dnes nenastoupí a zaměří se na nadcházející cíle. Přejeme brzké uzdravení, Primoži,“ uvedl německý tým na sociálních sítích.

Trojnásobnému vítězi španělské Vuelty, který loni ovládl i italské Giro, tak dál není úspěch na Tour de France přán. V roce 2020 přišel o prvenství na úkor Pogačara až v závěrečné časovce. O sezonu později se rovněž zranil při pádu, ze stejného důvodu odstoupil i následný rok.

Rogliče často potkávají karamboly i na ostatních závodech a asi není moc jezdců, kteří by na asfaltu končili častěji než on. V některých případech si za to rodák z Trbovlje může svojí nešikovností, teď byl však ve špatný moment na špatném místě. Tour tak přišla o jednoho ze spolufavoritů a zůstávají jen tři rivalové.