Hlavní obsah

Cavendishovi gratuloval celý peloton. Snad mi rekord nevezmeš, odpověděl Pogačarovi

Během svých zlatých let možná nebyl v pelotonu tím nejoblíbenějším mužem. Svými výkony a oddaností cyklistice si však Mark Cavendish získal respekt všech. Proto když ve středu podvečer dokázal ovládnout 35. etapu na Tour de France v kariéře, čímž překonal rekord legendárního Eddyho Merckxe, gratulovali mu nejen týmoví parťáci, ale i hromada rivalů.

Mark Cavendish vybojoval na Tour de France rekordní 35. etapové vítězstvíVideo: sntv

Článek

Jasně, nikdy nebyl tak všestranným cyklistou jako Belgičan Merckx v sedmdesátých letech. Ve svém oboru, oboru sprintera, je ale nejlepší na světě. Pětatřicátým triumfem na Staré dámě při své patnácté účasti dal Sir Mark Cavendish sladkou tečku své veleúspěšné kariéře.

Takhle to mělo dopadnout. Vždyť tuhle (nejspíš) poslední radost přál 39letému Britovi takřka celý cyklistický svět. Vidět tolik úsměvů a oslavných gest od všech sprinterů v cíli, kde se vždy raduje jen vítěz? Dost nezvyklý obrázek.

„Dnes jsem nevyhrál, ale 35. vítězství na Tour de France pro Marka je výhra pro celou cyklistickou komunitu,“ vzkázal o třináct let mladší konkurent Jasper Philipsen. „Mark byl můj idol, snil jsem o tom být jako on. Jsem neskutečně šťastný za tento jeho úspěch,“ gratuloval mu aktuální držitel zeleného trikotu Biniam Girmay, který ve třetí etapě zajistil pro Eritreu první triumf na Staré dámě.

Blahopřáli mu i podobně zkušení krajané, čtyřnásobný celkový vítěz Tour Chris Froome nebo o rok mladší Geraint Thomas. „Je mu 39 let, všichni říkají, že stárnutím člověk zpomaluje. A on to svými výkony vyvrací. Je to neskutečné a jsem za něj ohromně šťastný,“ chválil vrchař ze stáje Ineos.

U týmového autobusu Astany bylo večer plno. Konkurenti gratulovali všem zástupcům kazachstánského týmu, a především samotnému Cavendishovi. U britského sprintera se zastavil i majitel žlutého trikotu Tadej Pogačar, který o čtrnáct let staršího soka objal a poblahopřál mu.

„Hlavně můj rekord nepřekonej,“ vzkázal Brit fenomenálnímu Slovinci, který během své páté účasti na Tour získal už dvanáct etapových vavřínů. „Nepřekonám, to se neboj,“ odvětil Pogačar s úsměvem.

Cavendish na závěr kariéry zavřel pusu všem pochybovačům. „V pondělí všichni říkali, proč se vrátil, že je moc starý a už měl skončit,“ líčila pro server Cyclingnews jeho manželka Peta. „Odpovídala jsem, ať to řeknou ještě víc nahlas. Protože když Markovi nevěříte, tak on vám ukáže opak,“ podotkla.

A nejlepší sprinter v historii to skutečně dokázal. Místo loňského loučení v sanitce se loučí jako šampion.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.