Hlavní obsah

Cavendish to dokázal! Brit byl nejrychlejší ve spurtu a 35. vítězstvím na Tour překonal rekord

Aktualizováno

Příběh nejlepšího spurtera všech dob má šťastný konec. Loni Marka Cavendishe v honbě za rekordem zastavil pád a zlomenina klíční kosti. Britský cyklista si proto ještě o rok kariéru prodloužil a nyní ve 39 letech slaví své 35. etapové vítězství na Tour de France. Překonal tak legendárního Eddyho Merckxe. „Ještě tomu nemůžu uvěřit,“ těžko hledal slova šťastný hrdina.

Mark Cavendish vybojoval na Tour de France rekordní 35. etapové vítězstvíVideo: sntv

Článek

Projekt 35 byl úspěšný. Cavendish se mohl v cíli v městečku Saint-Vulbas objímat se svými parťáky, rodinou i šéfem týmu Astana Alexandrem Vinokurovem. Bývalý kazachstánský cyklista mu přišel pogratulovat přímo během vítězného rozhovoru. Euforie neznala konce. „Vidíte, co to pro něj znamená. Postavil tým mně na míru včetně vybavení. Vyladili jsme všechny detaily,“ líčil Cavendish.

Právě olympijský šampion z Londýna Vinokurov ho přemluvil, ať zkusí jet na Tour ještě jednou. „Hodně riskoval dát mi smlouvu na rok s tímhle jediným cílem… Ale věřil mi a šli jsme do toho naplno. A vyšlo to,“ radoval se Cavendish při své patnácté účasti na Staré dámě.

Moc lidí mu přitom v obrovské sprinterské konkurenci nevěřilo. Bývalý mistr světa se v úvodu Tour trápil, i kvůli střevním potížím protrpěl první etapu. Ve třetí mohl v rovinatém dojezdu poprvé zaútočit na rekordní triumf, jenže pád dva kilometry před cílem ho zbrzdil.

Teď se do sprintu zapojil poprvé a hned ukázal, že má stále v nohách dynamit. Navzdory tomu, že v závěrečných stovkách metrů zůstal sám, bez podpory týmu Astana. „Nešlo to úplně podle plánu, museli jsme improvizovat. Ale kluci mě dostali do dobré pozice,“ mínil velezkušený Brit.

A právě svých zkušeností skvěle využil. Nejprve se schoval za soupeři, pak využil volné cesty k levé bariéře a suverénně porazil druhého Jaspera Philipsena. „Fyzicky jsou tu lepší jezdci, ale já jsem silný mentálně. Umím použít hlavu,“ usmál se.

Jen slova uznání pro něj měl i sportovní ředitel Astany Mark Renshaw. „Je stále lepší a lepší, zraje jako víno. Celý rok jsme mu věřili. Připravili jsme mu podmínky, on pro tohle vítězství hodně obětoval,“ připustil bývalý australský závodník. V týmovém autě v závěru trpěl. „Nefungovala nám televize, takže jsme sprint ani neviděli a v první chvíli jsme netušili, jestli teda Cav vyhrál,“ usmál se Renshaw.

Ke sprintu směřovala celá pátá etapa. V silném protivětru se nikomu nechtělo do úniku. Úvod jezdci absolvovali rychlostí pouhých 30 kilometrů v hodině, etapa připomínala spíš slavnostní dojezd do Paříže. Závodníci se spolu bavili, usmívali se do kamer.

Jeden pokus o únik zkusil i Juan Ayuso, klíčový domestik Tadeje Pogačara, ale jeho pokus se španělským krajanem Lazkanem byl krátce nato pohlcen. Nakonec se dopředu vydala francouzská dvojice Russo a Vercherem, vypracovali si náskok přes čtyři minuty, ale peloton je stále kontroloval a poté v klidu dojel.

Rozhodoval tak hromadný spurt, kterému se opět nevyhnul nepříjemný pád. U kraje byl zavřen jeden z favoritů Mads Pedersen a ošklivě spadl do bariéry. První rentgen neodhalil žádné zlomeniny. Dán bude přes noc monitorován a rozhodnutí, zda může nastoupit do šesté etapy, padne zítra ráno.

Pedersen je druhým mužem bodovací soutěže, Nora Abrahamsena v zeleném trikotu vystřídal vítěz třetí etapy Eritrejec Biniam Girmay.

Cyklistický závod Tour de France – 5. etapa: St. Jean de Maurienne - St. Vulbas (177,4 km):
1. Cavendish (Brit./Astana-Qazaqstan Team) 4:08:46
2. Philipsen (Belg./Alpecin-Deceuninck)
3. Kristoff (Nor./Uno-X Mobility)
4. De Lie (Belg./Lotto-Dstny)
5. Jakobsen (Niz./dsm-firmenich-PostNL)
6. Ackermann (Něm./Israel-Premier Tech) všichni stejný čas
...160. HIRT (ČR/Soudal-Quick Step) -1:09
Průběžné pořadí:
1. Pogačar (Slovin./UAE Team Emirates) 23:15:24
2. Evenepoel (Belg./Soudal-Quick Step) -45
3. Vingegaard (Dán./Visma-Lease a Bike) -50
4. Ayuso (Šp./UAE Team Emirates) -1:10
5. Roglič (Slovin./Red Bull-Bora-hansgrohe) -1:14
6. Rodríguez (Šp./Ineos Grenadiers) -1:16
...93. HIRT -58:03
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.