Hlavní obsah

Bláznivý bodyček na Tour, belgický cyklista vyvázl s pokutou

Že jsou hromadné dojezdy v cyklistickém pelotonu pořádně nebezpečnou disciplínou, o tom není pochyb. Na vlastní kůži to ve spurtu 13. etapy Tour de France poznalo několik závodníků, kteří nedobrovolně ochutnali hořkost asfaltu. Organizátoři za viníka označili belgického jezdce Maxima Van Gilse, který na první pohled předvedl proti soupeři až bláznivý bodyček.

Foto: Jerome Delay, ČTK/AP

Belgický cyklista Maxime van Gils v akci

Článek

Tři čtvrtě kilometru do cíle rovinaté etapy, boj o pozice před hromadným spurtem vrcholí. Dopředu se tlačí dvojice z týmu Lotto Dstny. Van Gils se snaží připravit ideální místo pro svého krajana, belgického šampiona Arnauda De Lieho.

Chce se protáhnout kolem levé bariéry, jenže další z Belgičanů Amaury Capiot se nezachová zrovna ideálně. Poté, co jeho práce pro sprinterského lídra z týmu Arkea Arnauda Démara skončí, Capiot zpomalí, ohlédne se za sebe a nedrží rovnou linii.

Zmenší tak prostor pro Van Gilse, který se nezvládne podél bariéry protáhnout. Místo toho volí protiútok a do soupeře v rychlosti 60 kilometrů v hodině drsně vrazí ramenem. Hromadný karambol je nevyhnutelný. „Buď by vrazil on do mě, nebo já do něj. Mezera tam pro mě byla asi půlmetrová. Nejsem sprinter, takže pro mě asi moc malá,“ líčil Van Gils pro belgický server Sporza.

Jeho krajan Capiot nepříjemně spadl na levé rameno, přes něj se pak přeřítil Nizozemec Cees Bol z Astany. O šanci bojovat o vítězství tím pochopitelně přišel i jeden z favoritů De Lie, který se sice udržel na kole, přesto byl ve finiši pořádně rozladěný.

Karambol vyčítal především špatně orientovanému Capiotovi. „Jako vždycky se někdo ohlédne a pak už je to ruleta. Musíte se dívat před sebe, ne za sebe. UCI tohle musí prozkoumat, kolik jezdců má tenhle nešvar, a trestat to. Je to nebezpečné,“ mínil De Lie.

Mezinárodní cyklistická unie však viděla příčinu hromadného pádu v počínání Van Gilse. Čtyřiadvacetiletému rodáku z Braaschaatu udělila pokutu 1500 švýcarských franků, v přepočtu necelých 39 tisíc korun. Navíc mu odebrala 60 bodů z UCI žebříčku za nevhodné chování, konkrétně za úder ramenem, který ohrozil ostatní jezdce.

Pozitivním závěrem z celého incidentu je, že Bol z karambolu vyvázl bez vážných zranění a měl by nastoupit i do 14. etapy. A v pořádku snad bude i Capiot. „První lékařské prohlídky se ukázaly jako uklidňující. O tom, zda se zúčastní i další etapy, se rozhodneme později,“ uvedl jeho tým Arkea na sociální síti X.

Mimochodem viník hromadného pádu Van Gils má z minulosti už jednu vážnou kaňku. V říjnu minulého roku hned po dojezdu jednorázového závodu v Japonsku uštědřil pohlavek řeckému šampionovi Georgiosi Bouglasovi. Od UCI za to vyfasoval čtyřtýdenní distanc.

Související témata: